Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις στα μεγαθήρια της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Meta Platforms, Google, Microsoft, Alphabet, Dell, κ.α. και καθίσταται εμφανές πλέον ότι προσπαθούν αφενός να ελαφρύνουν το προσωπικό ύστερα από χρόνια πυρετωδών προσλήψεων, αφετέρου ο στόχος είναι σαφής, τα μεσαία διοικητικά τους στελέχη.
AP

Στις αρχές της εβδομάδας και η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell ανακοίνωσε αθρόες περικοπές σχεδόν 6.650 θέσεων εργασίας, ήτοι του 5% του παγκοσμίου εργατικού δυναμικού της, ώστε να αντιμετωπίσει την εξασθένηση της αγοράς Η/Υ, τη μείωση της ζήτησης μετά την πανδημία και την ενδεχόμενη ύφεση. Προ της ανακοίνωσης η εταιρεία είχε ήδη λάβει μέτρα για να μειώσει το κόστος της, όπως η διακοπή προσλήψεων και οι περιορισμοί στα επαγγελματικά ταξίδια, αλλά δεν αποδείχθηκαν επαρκή, όπως αναφέρει το Ρόιτερς. Και αυτό έγραψε σε προσωπικό μήνυμα στους υπαλλήλους ο γενικός συνδιευθυντής του ομίλου, Τζεφ Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι «οι συνθήκες στην αγορά συνεχίζουν να επιδεινώνονται, ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο». Από πλευράς του, ο ιδρυτής της Meta (και διάδοχος του Facebook) Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε πως θα καταργήσει ορισμένα επίπεδα διοίκησης, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2023 της εταιρείας του – μάλιστα, ονόμασε τη χρονιά αυτή «έτος Αποδοτικότητας». Η εταιρεία απέλυσε περισσότερους από 11.000 εργαζομένους πέρυσι, το 13% του εργατικού δυναμικού της, στην πρώτη της μεγάλη τέτοια κίνηση. Αυτή είναι «μόνον η αρχή», τόνισε η Σούζαν Λι, οικονομική διευθύντρια της εταιρείας.

Οι πρόσφατες απολύσεις σε Alphabet/Google, εν τω μεταξύ, αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό στοιχείο, ότι η Google απασχολεί περισσότερους από 30.000 διευθυντές/διευθύντριες, σύμφωνα με την ίδια τη διευθύντρια προσωπικού της εταιρείας, Φιόνα Τσικόνι. Προ ημερών η Google κατάργησε 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του εργατικού δυναμικού της. Στη δε Intel, οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών θα μειωθούν παράλληλα με εκείνες για τα κορυφαία στελέχη, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν μετρητά. Η εταιρεία αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό και βουτιά στη ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές. Ενώ οι ειδικοί στο ανθρώπινο δυναμικό συμφωνούν ότι είναι η σωστή κίνηση τα στελέχη να υποστούν μειώσεις μισθών σε ταραγμένους καιρούς, από την οπτική γωνία των μετόχων και των εργαζομένων, οι συνέπειες δεν διαχέονται ισοδύναμα στην ιεραρχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις των περικοπών λαμβάνονται ενώ τα μεσαία διευθυντικά στελέχη παντού δέχονται αυξανόμενες πιέσεις από την ηγεσία για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, αλλά και από τους υφισταμένους, ενώ προωθούν πολιτικές επιστροφής στο γραφείο και διαμορφώνουν νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας, όπως αναφέρει το Βloomberg.

Πάντως, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 150.000 άνθρωποι και πλέον από τους τεχνολογικούς κολοσσούς τους τελευταίους μήνες, αλλά την ίδια στιγμή η Microsoft διοχετεύει 10 δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη. Οπως αναφέρει σε άρθρο του το Forbes, επικαλούμενο σχετική έρευνα, πολλοί από τους απολυθέντες έχουν κατά μέσον όρο εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον δεκαετίας (άρα δεν είναι νέοι εργαζόμενοι, που εύκολα αντικαθίστανται) και το 28% των συνολικών απολύσεων αφορά το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού. Οι πιθανοί λόγοι είναι, πρώτον, ότι μαζί με τις περικοπές προσωπικού μειώνονται και οι προσλήψεις, άρα οι εργαζόμενοι στο ανθρώπινο δυναμικό δεν χρειάζονται, και, δεύτερον, ότι μέρος των δικών τους αρμοδιοτήτων αυτοματοποιείται.