Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές της πίτσας σε Ελλάδα και ΕΕ

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, η Eurostat έδωσε στοιχεία για το πόσο αυξήθηκαν οι τιμές της πίτσας και της τάρτας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο του 2022.
Pixabay

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή της πίτσας «Μαργαρίτα» και της τάρτας καταγράφηκε στην Ουγγαρία με +46% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Λιθουανία με αύξηση στις τιμές κατά 39% και η Βουλγαρία με αύξηση κατά +37%.

Οσον αφορά τις μικρότερες αυξήσεις, αυτές καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), στην Ιταλία (+10%) και στη Γαλλία (+13%). Στην Ελλάδα η πίτσα κατέγραψε αύξηση κατά 15,2% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 20ή θέση σε σύνολο τριάντα χωρών της σχετικής λίστας της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η τιμή της πίτσας και της τάρτας που αγοράστηκαν από κατάστημα στην ΕΕ ήταν, κατά μέσο όρο, 16% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, όπου η τιμή για τα δύο αυτά δημοφιλή εδέσματα ήταν, κατά μέσο όρο, μόλις 2% υψηλότερη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με μια αύξηση 13,8% στο φαγητό, στο ποτό και στα προϊόντα καπνού, ανακοίνωσε η Eurostat τον περασμένο μήνα.