Το Τρίτο Πρόγραμμα, το ΤΟΕΒ Ταυρωπού και το ρουσφέτι του ΙΙΒΕΑΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ιnternet «φωτιά»

Σε δύο χρόνια από σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που καταρτίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για να μετρά τον πληθωρισμό θα εκτοξευθεί ως προς το κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Γιατί το λέμε; Αξιολογώντας τα πακέτα γρήγορου Ιnternet που έχει εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Ενδεικτικά , εταιρεία προσφέρει Internet με ταχύτητα έως 200Mbps, απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις, απεριόριστα λεπτά κλήσεων προς κινητά Ελλάδας με ένα μηναίο πάγιο 44,90 ευρώ. Μετά από την παρέλευση 24 μηνών, ήτοι όταν λήξει το πρόγραμμα, το πακέτο θα διατίθεται προς 66,90 ευρώ! Μιλάμε για μια αύξηση ύψους 49%! Είναι αυτό βιώσιμο; Θα δείξει…

Η ελιτίστικη δισκοθήκη

Το όραμα του Μάνου Χατζιδάκι για την μετατροπή του Τρίτου Προγράμματος από μία «ελιτίστικη δισκοθήκη» σε ένα πόλο πολιτισμικής παρέμβασης στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται πως ενστερνίζεται ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς. Αυτό καταλαβαίνει όποιος διαβάσει την 63 σελίδων έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό τον τίτλο «Πόσο αποτελεσματική είναι η λειτουργία του Τρίτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ ΑΕ ως προς την εκπλήρωση των πολιτιστικών σκοπών που αυτό οφείλει να υπηρετεί;». Η εν λόγω έκθεση είναι εξαιρετικά πλούσια σε πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν του Τρίτου Προγράμματος και εμπεριέχει πλήθος αναφορών για το πως λειτουργούν αντίστοιχου περιεχομένου ραδιόφωνα σε όλο τον κόσμο. Από τα στοιχεία της έκθεσης πληροφορηθήκαμε πως το Τρίτο Πρόγραμμα καταγράφει την υψηλότερη ημερήσια ακροαματικότητα (2,7%), μεταξύ των πολιτιστικών ραδιοφώνων - μελών της EBU. Ακόμη, μάθαμε πως οι δαπάνες για το Τρίτο Πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,12 ευρώ, αντιστοιχούν στο 6,31% του συνόλου των δαπανών (17,8 εκατ. ευρώ) της κρατικής ραδιοφωνίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο -που δεν φαίνεται ενθουσιασμένο με το τρέχον πρόγραμμα του Τρίτου - διατυπώνει σειρά συστάσεων για την αναβάθμισή του. Αρχικά στέκεται στην ανάγκη το Τρίτο Πρόγραμμα να αναμεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας μέσα από τα FM, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ψηφιακών αναμεταδοτών. Ακόμη, αναφέρει πως «η μουσική ταυτότητα του Τρίτου Προγράμματος δεν έχει διευκρινιστεί ενόψει του βασικού του αντικειμένου ως σταθμού μετάδοσης έργων κλασικής μουσικής». Στο ίδιο πλαίσιο το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ο σταθμός να αξιοποιείται για τη δημιουργία «εξωτερικοτήτων» που θα ενισχύσουν την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών λόγου και τέχνης. Από όλα τα παραπάνω μας είναι σαφές πως στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχουν πολλοί φίλοι της κλασικής μουσικής που θέλουν να δουν το Τρίτο Πρόγραμμα να ευημερεί όπως και στο παρελθόν.

Το ρουσφέτι του ΙΙΒΕΑΑ

Ρουσφέτι 1,1 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) παρείσφρησε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα συμφέροντα των καταναλωτών που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Η υπόθεση είναι σοβαρή και έχει πλούσιο παρασκήνιο, αλλά και ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία. Όλα ξεκίνησαν όταν η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων διενήργησε έλεγχο στο ΙΙΒΕΑΑ και διαπίστωσε πως από το 2013 έως και το 2022, το προσωπικό του Ιδρύματος λάμβανε αποδοχές αισθητά μεγαλύτερες από εκείνες που διέπουν τις μισθολογικές παροχές εργαζομένων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων οι εργαζόμενοι στο ΙΙΒΕΑΑ κλήθηκαν να αποδώσουν στο Δημόσιο τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Συνολικά κλήθηκαν να επιστρέψουν 1,22 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κάπου εκεί μπήκαν τα «μεγάλα μέσα» και άρχισαν τα τηλέφωνα στους υπουργούς. Έτσι, αποφασίσθηκε το προσωπικό του ΙΙΒΕΑΑ να επιστρέψει μόνον το 10% από τα 1,2 εκατ. ευρώ που χρωστάει και να «χαριστεί» το 90% των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Αυτό το ρουσφέτι (που ανοίγει το δρόμο για να χαριστούν και άλλα αχεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έχουν καταλογιστεί σε βάρος προσωπικού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης), επετεύχθη κυρίως λόγω της «πυγμής» του ΔΣ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στο εν λόγω Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, Αντιπρόεδρος ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Γραμματέας η Αντωνία Τριχοπούλου και μέλη οι Ανδρέας Τζάκης, Δημήτριος Νανόπουλος, Αθανάσιος Φωκάς και Βασίλης Ράπανος.

Προσωπικά δεδομένα

Μπορεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών να εξυπηρετεί ήδη το κοινό με τηλεδιασκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω της εφαρμογής «myegdixlive», ωστόσο τα εν λόγω ψηφιακά ραντεβού δεν είναι ακόμη πιστοποιημένα σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε δικηγορική εταιρεία η εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων για τη συμμόρφωση της εφαρμογής «myegdixlive». Η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται προς το παρόν μόνο για τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, ωστόσο στόχος είναι σταδιακά να προστεθούν προς εξυπηρέτηση και άλλες διαδικασίες. Αρκεί να υπάρχει πιστοποίηση πως τα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή και συλλέγονται νόμιμα…

Το ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Η μελέτη, η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση του έργου αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έργο προωθείται μέσω ΣΔΙΤ και η συνολική αξία της σύμβασης θα ανέλθει περίπου στα 128,75 εκατ. ευρώ. Το αντικείμενο της ΣΔΙΤ αφορά στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, στην κατασκευή: – του κεντρικού προσαγωγού αγωγού μήκους 18 χλμ. – του πρωτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 17 χλμ. – του δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 69 χλμ. – του τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 685 χλμ., στην αναβάθμιση των έργων στο κύριο σημείο υδροληψίας και στη συντήρηση και τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου θα ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα. Ο ιδιώτης θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος της συμβατικής περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας. Στο διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου έχουν ήδη κατέβει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Μυτιληναίος – Intrakat– Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ.