Ποια μέλη Διοικητικών Συμβουλίων γλυτώνουν τα διασφαλιστικά μέτρα υπέρ του Δημοσίου

Η ιδιότητα του αντιπροέδρου διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας δεν αρκεί ως αποκλειστική προϋπόθεση για την επιβολή εις βάρος τού εν λόγω προσώπου διασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου σωρευτικά με το νομικό πρόσωπο.
INTIME

Παρότι είναι κατ’ αρχήν επιτρεπτή η σώρευση διασφαλιστικών μέτρων σε πρόσωπα τα οποία κατά το διάστημα τέλεσης της παραβάσεως είχαν, μεταξύ άλλων, την ιδιότητα προέδρων, αντιπροέδρων Δ.Σ. και διευθυνόντων σε ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία, τίθεται ως επιπρόσθετη προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν εν τοις πράγμασι εντεταλμένα στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση της εταιρείας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Επιπροσθέτως, η φορολογική αρχή είναι εκείνη που φέρει το βάρος να αποδείξει ότι το φυσικό πρόσωπο είχε πράγματι ασκήσει προσωρινώς ή διαρκώς καθήκοντα διοικήσεως ή διαχειρίσεως της εταιρείας.

Επί σχετικής προσφυγής που υποβλήθηκε στα διοικητικά δικαστήρια, παρότι σε πρώτο βαθμό κρίθηκε ότι η ιδιότητα του αντιπροέδρου συνιστά άνευ άλλου τινός ιδιότητα προσώπου εντεταλμένου για τη διενέργεια πράξεων διαχειρίσεως της Α.Ε. χωρίς να είναι περαιτέρω αναγκαία η απόδειξη ότι το πρόσωπο αυτό είχε πράγματι ασκήσει συγκεκριμένες πράξεις διαχειρίσεως ή εκπροσωπήσεως της εταιρείας, εν συνεχεία οδήγησε σε αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ έκρινε πως έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντος ότι ουδέποτε εκπροσώπησε ούτε διοίκησε την ανώνυμη εταιρεία, με συνακόλουθη υποχρέωση της φορολογικής αρχής να αντικρούσει τους ως άνω ισχυρισμούς και να αποδείξει ότι το φυσικό πρόσωπο είχε πράγματι ασκήσει προσωρινώς ή διαρκώς καθήκοντα διοικήσεως ή διαχειρίσεως της εταιρείας (ΣτΕ 411/202).