Η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, ο Βιόκοσμος και η Hellenic Cables
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, η παραγωγός της μπύρας Βεργίνα που πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά και ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, όπου κατέχει μεγάλο μερίδιο αγοράς, έχει το τελευταίο διάστημα αναπτύξει δραστηριότητες και σε άλλους τομείς. Σε αυτή την επιχειρηματική επέκταση εντάσσεται και η δραστηριοποίησή της στην εγκατάσταση φωτοβολταικών, αιολικών και άλλων συναφών συστημάτων μετατροπής ηλιακής και αιολικής ενέργειας για την παραγωγή, εκμετάλλευση και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Να σημειωθεί πως πέρυσι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης είχε κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ και μετά από μια διετία αρνητικών αποτελεσμάτων, λόγω της πανδημίας, πέρασε σε θετικό έδαφος. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως ανεξαρτήτως συνθηκών η ζυθοποιεία της Κομοτηνής υλοποιεί προγράμματα εταιρικής προσφοράς με πλήθος αποδεκτών. Ενδεικτικά προ ημερών προχώρησε σε δωρεά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καλύπτοντάς το κόστος ανακαίνισης της Λέσχης Φρουράς Λάρισας.
Ολυμπιακό πνεύμα
Το Ολυμπιακό πνεύμα είναι παγκόσμιο και πανανθρώπινο. Έτσι λοιπόν, λογικό και αναμενόμενο είναι και η φήμη του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας να «ταξιδεύει» και εκτός συνόρων, φτάνοντας στα πέρατα του κόσμου. Και μάλιστα με ουσιαστικό αντίκτυπο, καθώς έγινε αποδέκτης δωρεάς από τη μακρινή Κίνα και μάλιστα δια χειρός της αναπληρώτριας Πρωθυπουργού της χώρας, του υπουργού Αθλητισμού και του Προέδρου της Κινεζικής Ολυμπιακής Επιτροπής.Πρόκειται για δύο στολές των επίσημων Ολυμπιακών αποστολών της Κίνας από ισάριθμους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022 στο Πεκίνο αλλά και τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004!Και για όσους δεν το έχουν ακόμη επισκεφθεί (κακώς) να πούμε ότι το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας που στεγάζεται σε έναν μοναδικής αισθητικής χώρο, στο Golden Hall, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development με στόχο να αναδείξει την Αθήνα ως Ολυμπιακή πρωτεύουσα.
Η Hellenic Cables
Η Hellenic Cables ανέλαβε από τον ΑΔΜΗΕ δύο έργα με το «κλειδί στο χέρι». Το πρώτο έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδιακών συστημάτων 400 kV για την πλήρη κατασκευή της παραλλαγής της γραμμής μεταφοράς. 400 kV «Λάρυμνας-Αλιβερίου» και το δεύτερο στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδιακών συστημάτων 150 kV για τις υπογειοποιήσεις των εναέριων γραμμών μεταφοράς 150 kV «Λάδωνας-Πάτρα» και «Πάτρα-Πύργος» στην περιοχή της Μεσσάτιδας. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024, ενώ τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα.
Στο ΕΙΕ ο Σαρηγιάννης
O καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι ο νέος Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μέσα από τις ενημερώσεις που παρείχε για την πανδημία του κορωνοϊού είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καταλάβει τη θέση. Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία για την κάλυψη της θέσης που ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούλιο, η Ειδική Επιτροπή Κρίσης ανέδειξε τον κ. Σαρηγιάννη ως τον καταλληλότερο για τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τετραετή θητεία.
Στην Pandas.io επένδυσε το «Φαιστός»
Στην ελληνική εταιρεία Pandas.io, η οποία αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής μεταχειρισμένων smartphones, συνεπένδυσε το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός». Η Pandas.io έχει σχεδιάσει μια καινοτόμο και ολοκληρωμένη λύση, με τη μορφή ενός «Pandas ATM», όπου οι καταναλωτές μπορούν να μεταπωλήσουν ένα smartphone που έχουν στην κατοχή τους σε τιμή που ανταποκρίνεται απόλυτα στην αξία της συσκευής. Στην εταιρεία, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Φάνης Κουτουβέλης, συμμετέχουν στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι έλεγχοι στον Βιόκοσμο
Συνάντηση με δημοσιογράφους πραγματοποίησε η Διοίκηση της εταιρείας Βιόκοσμος, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση των ραδιοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς σκοπούς στα ελληνικά νοσοκομεία. Στη συνάντηση που έγινε με σκοπό την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, κυριάρχησε το ζήτημα των ελέγχων που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο Βιόκοσμο. Η Διοίκηση της εταιρείας εμφανίσθηκε καθησυχαστική αποδίδοντας σε «δικομανείς ανταγωνιστές» τις καταγγελίες που οδήγησαν την εποπτική αρχή να διενεργήσει τον έλεγχο. Είναι εύλογο ο Βιόκοσμος να έχει τραβήξει την προσοχή των ανταγωνιστών, καθώς έχει τζίρο περίπου 18 εκατ. ευρώ ετησίως και προ φόρων κέρδη 5 εκατ. ευρώ! Προ ημερών μάλιστα προχώρησε και σε διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων προς τους μετόχους της ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Οι ανταγωνιστές ωστόσο αποδίδουν αυτή την ευρωστία σε μονοπωλιακές συνθήκες. Κατά τις ίδιες κακές γλώσσες το μονοπώλιο αυτό θα είχε εκλείψει εάν δεν είχε ακυρωθεί με πολιτική παρέμβαση η σύμβαση δωρεάς με το κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού και τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία.
Οικογενειακή υπόθεση
Ακαδημαϊκός φίλος της στήλης έθεσε υπόψη μας μια απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης που σίγουρα δεν αντιμετωπίζει την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό, αλλά και δεν είναι «αισθητικά» αποδεκτή. Συγκεκριμένα, για την «εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των συλλογικών οργάνων και επιτροπών» του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης η Σύγκλητος αποφάσισε να εγκρίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ίδια συνεδρίαση συλλογικών οργάνων και επιτροπών του Δημοκριτείου μελών που είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια. Τουλάχιστον για να κρατούνται τα προσχήματα αποφασίσθηκε πως «δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μέλους σε συζήτηση θέματος που αφορά σε διαδικασία κρίσης ή άλλα προσωπικά ζητήματα μείζονος σημασίας συζύγου ή άλλου συγγενούς του έως και τετάρτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας». Ήταν απαραίτητη αυτή η απόφαση; Φαίνεται πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης έχει καταστεί οικογενειακή υπόθεση…