Αυξήσεις έως 100 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους - Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό
Αυξάνονται οι μισθοί στους βασικούς μισθούς στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2024, δίνοντας αυξήσεις για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια.
Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τον νέο χρόνο θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης.
Στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου «τρέχει» η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους με δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 202 εκατ. ευρώ.
Πέρα από την έμμεση αύξηση μέσω εισφοράς αλληλεγγύης έχει θεσμοθετηθεί και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους, οι οποίοι ωφελούνται αθροιστικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν αύξηση μέχρι 200 ευρώ
Πάντως, εκτός από τις αυξήσεις στα κατώτατα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων, εντάσσεται και ένα νέο επίδομα, που προστίθεται κάθε μήνα στις αποδοχές. Αυτό το επίδομα δεν αφορά μόνο στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, διαφοροποιείται και δεν θα είναι για όλους το ίδιο ποσό:
Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ είναι αυτοί που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα λάβουν 150 ευρώ είναι αυτοί που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά υπηρετούν στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ειδικότητα Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων.
Το επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του.
Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την αύξηση
Μια δυνατή έκπληξη για τους πολίτες ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τελευταίο υπουργικό πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Ποιο είναι αυτό;
Όλα κινούνται γύρω από τον αριθμό 8! Ο κατώτατος μισθός να είναι μίνιμουμ 800 ευρώ, βάζοντας τέλος στα σενάρια για 760 ή 780. Για πρώτη φορά, έπεσε ο αριθμός «8» στο τραπέζι και αναμένονται οι τελευταίες υπογραφές των αρμόδιων υπουργών.
Πρόκειται βεβαίως για μια κίνηση ματ που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Πριν από τη διάλυση της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται λοιπόν να προαναγγείλει δύο ακόμα μέτρα.
Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει στις 6-7 Μαρτίου. Το ένα μέτρο είναι τα 800+ στον μισθό. To έτερο μέτρο θα είναι η μείωση εισφορών κατά 0,60. Πρόκειται για μια ρύθμιση που αγορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η απόφαση χρειάζεται ορισμένες τελευταίες ρυθμίσεις πριν οριστικοποιηθεί και στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά τα μολύβια.
Άλλωστε όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι στόχοι της επόμενης τετραετίας, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι στην κάλπη τη Νέα Δημοκρατία είναι η ακόλουθη: «Εάν η πρώτη τετραετία είχε ως κεντρικό σύνθημα τους λιγότερους φόρους, η δεύτερη τετραετία θα έχει ως κεντρικό σύνθημα τους καλύτερους μισθούς και τις καλύτερες απολαβές για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», κάτι που έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.
«Περπατώντας» τα πρώτα μέτρα αυτής της άτυπης προεκλογικής περιόδου, το… γαλάζιο στρατόπεδο κλείνει σταδιακά τις τελευταίες εκκρεμότητες. Η πρώτη σχετίζεται με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της κυβερνητικής παράταξης, με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Η δεύτερη σχετίζεται με το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στο στόχαστρο, πάντως, στελεχών της κυβέρνησης και της οδού Πειραιώς βρίσκεται εξακολουθητικά και η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση νομοσχεδίων, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
«Απέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση ότι, για ευτελείς κομματικές σκοπιμότητες, δε διστάζει να γυρίζει την πλάτη περιφρονητικά στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προκλήσεις των καιρών μας. Απέδειξε ότι, μετά το διαζύγιο με τη λογική και τη θεσμικότητα, παίρνει διαζύγιο και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας… Όλα αυτά τα πεπραγμένα τους είναι η καλύτερη ένδειξη, όχι μόνο για τη στάση, την προσβλητική και περιφρονητική, που έχουν απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας, για το τι είναι ικανοί και αποφασισμένοι να ξανακάνουν», σημείωσε, στην αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η Μεγάλη Εβδομάδα
Έτσι, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις 10 Μαρτίου διαλύεται η Βουλή αφού προηγουμένως εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που ορίζει: Διάλυση Βουλής, Προκήρυξη εκλογών, υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Αυτός θα είναι επί της ουσίας ο οδικός χάρτης για τις εκλογές. Εκτός απροόπτου τη Μεγάλη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό Α' κόμματος. Την Μ. Τρίτης δίνει εντολή στον αρχηγό Β΄ κόμματος και την Μ. Τετάρτη ή Πέμπτη στον αρχηγό Γ΄κόμματος. Το χρονοδιάγραμμα θα μεταβληθεί αν κάποιοι αρχηγοί κρατήσουν τις διερευνητικές εντολές.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για άρνηση συναινέσεων την Μ. Παρασκευή ή Μ. Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς σε σύσκεψη για να διερευνηθούν οι πιθανότητες συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι που δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες. Αμέσως μετά το Πάσχα, ακόμα και την επομένη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έναν εκ των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και το αμέσως επόμενο διάστημα ορίζεται –και ορκίζεται- υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να είναι ο κ. ο Άκης Σκέρτσος εδρών. Στις 21 Απριλίου διαλύεται ξανά η Βουλή και οι επόμενες εκλογές θα οριστούν πιθανώς στις 21 Μαΐου.