Ντάνιελ Γκρος: Εκτός ευρώ για δέκα χρόνια η Ελλάδα
Στην περίπτωση που Κομισιόν, εταίροι και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν τα βρουν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, διαφαίνεται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ
σύμφωνα δηλώσεις δύο καθηγητών, του Γερμανού συμβούλου της Κομισιόν Ντάνιελ Γκρος και του Βέλγού Πολ ντε Χράουε, στην εφημερίδα Real.
Ο κ. Γκρος εισηγείται την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δείχνει τον τρόπο για να γίνει η έξοδος διαχειρίσιμη. Προβλέπει για την Ελλάδα μια δεκαετία εκτός ευρώ με σκληρή δουλειά, αναμόρφωση του κράτους και έμφαση στις εξαγωγές, ώστε οι εταίροι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Ο Βέλγος καθηγητής Ντε Χράουε από τη μεριά του, προειδοποιεί Κομισιόν και Γερμανία ότι πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ.
Το σενάριο του Ντ. Γκρος, προβλέπει μια ήπια μετάβαση, η οποία όμως για να πετύχει, θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει έστω και εκτός ευρώ τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στα 200 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα επέλεγε να επαναφέρει τη δραχμή, το νέο νόμισμα είναι πιθανό να είχε υποτίμηση 50%, άρα και το ΑΕΠ θα έπεφτε κάτω από τα 100 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποχωρούσαν παρομοίως από τα 80 δισ. ετησίως που είναι σήμερα, στα 40 δισ. ευρώ. Φαινομενικά, η πενιχρή αυτή απόδοση φαντάζει παντελώς ανεπαρκής για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα 330 δισ. ευρώ που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει στους ξένους πιστωτές», υποστηρίζει ο ίδιος.
Παράλληλα επισημαίνει:
-Η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την πλήρη χρεωκοπία μόνο για τα 70 δισ. ευρώ που η χώρα χρωστάει σε ιδιώτες μετά το PSI.
-Τα 22 δισ. ευρώ που η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ έχουν προτιμησιακό χαρακτήρα βάσει του διεθνούς δικαίου και, ως εκ τούτου, απαιτείται να πληρωθούν στο ακέραιο, και αυτό θα γίνει.
-Παρά την αρχική υποτίμηση, η ισοτιμία ευρώ - δραχμής θα σταθεροποιηθεί, μέσα σε μια δεκαετία σε φυσιολογικά επίπεδα και στο τέλος των δέκα ετών το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα 200 δισ. ευρώ.
-Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης, η αξία των εξαγωγών θα φτάσει σε δέκα χρόνια στα 85 δισ. ευρώ, από τα 42 που είναι σήμερα, και, ως εκ τούτου, το θεσμικό δημόσιο χρέος θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Ο Γερμανός ειδικός επισημαίνει, ότι τα 70 δισ. ευρώ που η Ελλάδα θα διαγράψει από τους ιδιώτες χρεοκοπώντας, βρίσκονται σήμερα στα χέρια κυρίως ευρωπαϊκών τραπεζών. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα πρέπει να καλύψουν αυτή την απώλεια.
Τέλος, αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο, πολύ πάνω από 1,5%, όσο δηλαδή το επιτόκιο των δανείων, και κατά συνέπεια η ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της θα βελτιωθεί σταδιακά, έως ότου φτάσει σε μια νέα ισορροπία.