Οι ελαφρύνσεις για τους ηλεκτροπαραγωγούς, η Lamda Development και το παλάτι της Βουλιαγμένης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ελαφρύνσεις για τους ηλεκτροπαραγωγούς

Σε μια επιβεβλημένη διορθωτική κίνηση προχωρεί το υπουργείο Ενέργειας με τροπολογία που κατάθεσε στη Βουλή. Το υπουργείο αλλάζει την ειδική εισφορά 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που είχε θεσπίσει προ τετραμήνου υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και η οποία βάρυνε τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο και την αντικαθιστά με ποσοστό 5% επί της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility). Οι ιδιαιτέρως μειωμένες τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF το τελευταίο διάστημα, καθώς και η αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία των τιμών τους προσεχείς μήνες, έχουν ως συνέπεια το ειδικό τέλος να αντιστοιχεί πλέον σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό προσαύξησης της τρέχουσας τιμής αναφοράς φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, περιορίζεται η κατανομή των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο το φυσικό αέριο, προς όφελος των εισαγωγών ηλεκτρισμού, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό της αποτελεσματικότητας του μέτρου, ήτοι ασύμμετρη πτώση των προσδοκώμενων εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Με την αλλαγή που επέρχεται βελτιώνεται ο σχεδιασμός του ειδικού τέλους ώστε να διασφαλίζεται η μεγιστοποίηση της εισροής εσόδων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αναβίωση της Παιανίας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με την οποία παρασχέθηκε άνευ ανταλλάγματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ) η έκταση 108 στρεμμάτων στην Παιανία, η οποία περιλαμβάνει τις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις «Σπίτι του Κλειστού Στίβου» και «Κλειστό του Βόλλεϋ». Είχε προηγηθεί προ διμήνου η ψήφιση νόμου με την οποία η σχετική έκταση είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο προς το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η παραχώρηση στο ΟΑΚΑ πραγματοποιείται προκειμένου το τελευταίο να φροντίσει για την ανακαίνιση, συντήρηση και λειτουργία των εντός αυτού αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Σημειώνεται πως η τελευταία φορά, που χρησιμοποιήθηκαν οι εν λόγω εγκαταστάσεις ήταν το 2011, όταν διεξήχθη εκεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Πόσο σύντομα θα αναβιώσουν οι εγκαταστάσεις της Παιανίας; Θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα υλοποιηθεί η σχετική συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη Lamda Development για τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων αθλητικών εγκαταστάσεων του λεκανοπεδίου Αττικής και την έκδοση αδειών λειτουργίας. Εάν όλα γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν αγώνες ακόμη και εντός του 2024.

Το παλάτι της Βουλιαγμένης

Στο σφυρί βγαίνει την προσεχή Πέμπτη 2 Μαρτίου μια τετράωρή πολυτελής μεζονέτα στη Βουλιαγμένη στη θέση «Άγιος Νικόλαος» της Βουλιαγμένης. Η μεζονέτα είναι κτισμένη επί ενιαίου αυτοτελούς άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου 1.182,18 τ.μ., το οποίο προέκυψε από την συνένωση δύο όμορων οικοπέδων και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο, δεύτερο όροφο και δώμα με κεραμοσκεπή, συνολικής επιφάνειας 336,35 τ.μ., ενώ απέχει λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 6,1 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα είναι η κυπριακή εταιρεία Alwick Limited. Το ποσό της απαίτησης ανέρχεται σε 788.8531 ευρώ. Η εγγυοδοσία για τη συμμετοχή στη διαδικασία έχει ορισθεί στο 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι σε 1,8 εκατ. ευρώ.

ProducGreen

Στη θέσπιση του προγράμματος «Παραγωγικών Επενδύσεων Πράσινης Οικονομίας (Produc-Ε Green)» προχωρούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι ενισχύσεις θα δοθούν σε παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα κατασκευής και παραγωγής νέου μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της οικονομίας χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το πρόγραμμα θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το διαχειριστικό κόστος θα προσδιορισθεί στο επόμενο διάστημα.