Πλήττεται από την έλλειψη ειδικευμένων εργατών η οικοδομή στην Ελλάδα
Μπετατζήδες, κτίστες, επιβλέποντες μηχανικοί, όπως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο της οικοδομής είναι ανάρπαστοι σε μια περίοδο που συνεχίζεται το ράλι ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών, με το κόστος των νέων οικοδομών να έχει αυξηθεί σχεδόν 80%, συγκριτικά με την προ πανδημίας περίοδο.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πριν από την πανδημία, ένα ενδεικτικό κόστος κατασκευής ήταν κοντά σε 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο , ενώ τώρα διαμορφώνεται και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο .
Αν προστεθεί και το αρκετά αυξημένο κόστος των οικοπέδων, τα σχέδια γίνονται ασύμφορα. Για τους εργολάβους, το μεγαλύτερο χτύπημα έρχεται από την ακρίβεια των υλικών που ανεβάζουν το κόστος κατά 50%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες αυξήσεις.
Παραδόξως, ενώ οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν και η αύξηση των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια κάνει ακριβότερο τον δανεισμό δεν φαίνεται προ των πυλών κύμα αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και φρένο στην υλοποίηση νέων κατασκευών.
Έτσι, τα οικοδομικά συνεργεία είναι σε έλλειψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κατασκευή τριώροφης πολυκατοικίας, που απαιτούσε π.χ. 18 μήνες για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται πλέον τουλάχιστον 24 μήνες, ενδεχομένως κι ακόμα περισσότερο, καθώς δεν επαρκούν τα συνεργεία.
Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή εργολάβοι και στελέχη οικοδομικών επιχειρήσεων είτε προχωρούν στη σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με συγκεκριμένα συνεργεία, ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα «χέρια», είτε προσλαμβάνουν ανειδίκευτους εργάτες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (π.χ. Πακιστάν, Αφγανιστάν) και της Μέσης Ανατολής, που έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και να τους εκπαιδεύουν σε πιο εξειδικευμένες εργασίες.
Δεδομένης της δυναμικής της κτηματαγοράς οι κατασκευαστές αναζητούν μόνιμές λύσεις στο μέτωπο του εργατικού δυναμικού. Η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει σωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από το 2018 έως και σήμερα κατά 44,6% στην Αττική, 32,2% στη Θεσσαλονίκη, πανελλαδικά κατά 31,2%, ενώ στις μεγάλες πόλεις κατά 18,6%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επέλεξαν να επενδύσουν σε ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώθηκαν πλήρως.