Ο ΟΣΕ και οι αγωγές, η AI2C Technologies, η Seervision και οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Ο ΟΣΕ και οι αγωγές
Το επόμενο επεισόδιο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών θα διαδραματισθεί στις δικαστικές αίθουσες. Ο ΟΣΕ αναμένεται να είναι εκείνος που θα δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος των αγωγών. Και μπορεί οι κατά καιρούς Διοικήσεις του ΟΣΕ να είναι συνηθισμένες στις δικαστικές διενέξεις, ωστόσο το επερχόμενο κύμα θα είναι θηριώδες. Να σημειωθεί πως εις βάρος της εταιρείας και του ομίλου, εκκρεμούν από μακρόν, σημαντικός αριθμός δικαστικών υποθέσεων, οι οποίες αφορούν αγωγές για εργατικά ατυχήματα (1 εκατ. ευρώ), αγωγές για το επίδομα γάλατος (84,9 εκατ. ευρώ), αγωγές συμβάσεων (143,46 εκατ. ευρώ), αγωγές Δήμων (42,37 εκατ. ευρώ), αγωγές για εργατικές αξιώσεις (25,07 εκατ. ευρώ), αγωγές για αποζημιώσεις τρίτων από ατυχήματα (27,2 εκατ. ευρώ ) και προβλέψεις αποζημίωσης ανεκτέλεστων αδειών (5,60 εκατ. ευρώ). Αθροιστικά μιλάμε για αγωγές 330 εκατ. ευρώ περίπου.
Φρένο στις ακρότητες
Σας γράφαμε προ ημερών πως με αφορμή τις ακραίες διακυμάνσεις στη τιμή της μετοχής της Attica Bank, υπήρχαν φωνές που ζητούσαν την επαναφορά της Κατηγορίας Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να μην έχουμε ακραίες ανόδους ή βυθίσεις σε μετοχές εταιρειών με διασπορά μικρότερη του 15%. Η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών υιοθέτησε μερικώς τις συγκεκριμένες «νουθεσίες» και αποφάσισε να βάλει «κόφτη» στη διαπραγμάτευση μετοχών εισηγμένων εταιρειών με διασπορά μικρότερη του 10%. Στις περιπτώσεις αυτές τα όρια διακύμανσης τιμών θα ορίζονται πλέον σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής και ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος θα πραγματοποιείται με την ενισχυμένη μέθοδο με έλεγχο σημαντικής αξίας συναλλαγών. Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω αλλαγών ορίσθηκε η 6η Μαρτίου 2023. Μια θετική εξέλιξη που δείχνει πως η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαπίστωσε την αδυναμία και αποφάσισε να βάλει φρένο στις ακρότητες.
Η AI2C Technologies
Γραφείο στην Ελλάδα αποκτά η ελληνο-ισραηλινών συμφερόντων ελβετική εταιρεία AI2C Technologies AG που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και προώθηση εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και στην υπολογιστική σκέψη. Η εταιρεία της οποίας ηγείται ο Κωσταντίνος Πανουσόπουλος, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στους τομείς του Private Equity, Asset Management, Banking και Strategic Management Consulting, έχει αναπτύξει το πρόγραμμα ROCK που μέσω της «Υπολογιστικής Σκέψης» ενισχύει τους επαγγελματίες στη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς. Ρόλο Chief Financial Officer στην AI2C Technologies AG έχει αναλάβει ο Τεο Κωνσταντινίδης, στέλεχος με μεγάλη τραπεζική εμπειρία και θητεία σε διεθνείς τράπεζες, που μαζί με τον κ. Πανουσόπουλο έχουν συνεργασθεί μεταξύ άλλων και στην εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών Panaxia Limited.
Η τηλεργασία στην ΕΕΤΤ
Στη διετία 2020-2021 η τηλεργασία εφαρμόσθηκε εκτενώς σε όλους τους δημοσίους φορείς και τις ανεξάρτητες αρχές. Ωστόσο, κάποιοι φορείς δεν πρόλαβαν να τεκμηριώσουν με πραγματικά στοιχεία τα χαρακτηριστικά καινοτομίας της τηλεργασίας και σήμερα που δεν υπάρχει η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, δρομολογούν την πιλοτική εφαρμογή της. Σχετική απόφαση υπέγραψε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο οποίος δρομολογεί την εφαρμογή της τηλεργασίας δοκιμαστικά και σε περιορισμένη κλίμακα σε συγκεκριμένες μονάδες της Αρχής, με σκοπό να διαπιστωθεί η πληρότητα του μέτρου και η δυνατότητα βελτίωσης και συμπλήρωσής του. Συγκεκριμένα, η τηλεργασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΕΤΤ, στο Τμήμα Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιακών Θεμάτων της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και στο Τμήμα Διαχείρισης Φάσματος της Διεύθυνσης Φάσματος από Μάρτιο μέχρι Μάϊο 2023. Ανάλογα με την επιτυχή έκβαση της πιλοτικής εφαρμογής της τηλεργασίας, θα λάβει χώρα σταδιακή προσθήκη και νέων οργανικών μονάδων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το σύνολο της ΕΕΤΤ μπορεί να λειτουργήσει ως το τέλος του έτους με καθεστώς τηλεργασίας.
Η Seervision
Η ελβετική εταιρεία Seervision AG που χρησιμοποιεί μια επαναστατική τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της παραγωγής βίντεο υψηλής ποιότητας έχει πλέον παρουσία και στην Ελλάδα. Η τεχνολογική εταιρεία που ξεκίνησε ως spin-off του ερευνητικού πανεπιστήμιου της Ζυρίχης (ETH) και της οποίας ηγείται ο Νίκος Καριώτογλου έχει καταφέρει την τελευταία διετία να μεγαλώσει αισθητά συγκεντρώνοντας χρηματοδότηση από Venture Fund και άλλες πηγές. Οι πελάτες της Seervision επενδύουν στην τεχνολογία αυτοματοποίησης της κάμερας της για να καταστήσουν επαγγελματική την εσωτερική διαδικασία παραγωγής βίντεο υβριδικών και εικονικών εκδηλώσεων. Η Seervision Hellas, θυγατρική της Seervision AG υπάχθηκε προ ημερών στις διατάξεις του α.ν. 89/1967. Υπενθυμίζεται πως μια εταιρεία του 89/1967 φορολογείται με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού κέρδους επί του συνόλου των εξόδων της (περιλαμβανομένων τυχόν αποσβέσεων). Το συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους καθορίζεται κατόπιν σχετικής μελέτης για τον κλάδο δραστηριότητας και πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 5%. Οπότε η Seervision έχει κάθε λόγο να υπαχθεί στο ευέλικτο αυτό πλαίσιο…