Ισπανία: Διάσωση χωρίς εξευτελισμό
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, θέλησε να παρουσιάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις ισπανικές τράπεζες όχι ως ένα πακέτο διάσωσης, όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί δανείου και μόνο που δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, για παράδειγμα στο έλλειμμα. Το δάνειο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις χώρες της ευρωζώνης.
Αρχικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τριών αξόνων που είχε παρουσιάσει μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Δεκέμβριο.
Το πρόγραμμα βασιζόταν στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερικών κυβερνήσεων, σε δομικές μεταρρυθμίσεις για ευελιξία και ανταγωνιστικότητα με την αλλαγή στην αγορά εργασίας και στην αύξηση θέσεων εργασίας με την αναδόμηση της οικονομίας.
«Θα συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του οικονομικού συστήματος», υποσχέθηκε.
Επίσης, στους στόχους του Μαριάνο Ραχόι ήταν να πείσει τους Ισπανούς ότι πρόκειται για μια «εθνική επιτυχία», καθώς κατάφερε η χώρα να λάβει ένα φθηνό δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ζήτησαν ελάχιστα σε αντάλλαγμα, πέραν της αποπληρωμής των τόκων.
Ο Ραχόι προδίκασε ότι «η αξιοπιστία του ευρώ νίκησε», μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τις ισπανικές τράπεζες. Επίσης, υποστήριξε ότι σύντομα η Ισπανία θα επανέλθει σε ένα τέτοιο επίπεδο, που θα επιτρέπει την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η εφημερίδα «El Mundo» περιέγραψε τη οικονομική βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες ως «διάσωση χωρίς εξευτελισμό».
Στη συνέχεια, ο Ραχόι αναχώρησε για την Πολωνία, όπου παρακολούθησε τον αγώνα του Euro 2012 ανάμεσα στην εθνική ομάδα της χώρας του και της Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης: