Κλωστήρια στο σφυρί, η Εθνική Ασφαλιστική και ο έλεγχος στους ορκωτούς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Έλεγχος στους ορκωτούς

Αντιμέτωπες με αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις θα βρεθούν σύντομα οι ελεγκτικές εταιρείες στην Ελλάδα και στην ΕΕ, στη βάση προτάσεων που έκανε στην Κομισιόν η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (CEAOB). Η CEAOB είναι η συμβουλευτική επιτροπή της ΕΕ για θέματα ελέγχου που απαρτίζεται από όλες τις εποπτικές αρχές του ελεγκτικού επαγγέλματος των κρατών μελών. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στον φορέα μέσω της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Η CEAOB λοιπόν υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση, η οποία περιέχει μια σειρά εισηγήσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου στην ΕΕ. Μεταξύ αυτών ζητά να αυξηθούν οι απαιτήσεις για τη διακυβέρνηση των ελεγκτικών εταιρειών όσον αφορά στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της κατάλληλης εστίασης σε θέματα όπως η διαχείριση κινδύνων και η απάτη. Η πρόταση της CEAOB δεν γίνεται τυχαία, καθώς έχει διαπιστωθεί πως πανευρωπαϊκά μεγάλα σκάνδαλα που ζημίωσαν φορολογουμένους και επενδυτές, βασίσθηκαν σε εκθέσεις ορκωτών που «νομιμοποίησαν» τα κακώς κείμενα. Δεδομένης της βαρύτητας του CEAOB, εκτιμάται πως η ΕΕ θα υιοθετήσει τις προτάσεις…

Τουριστικά ακίνητα στο Ελληνικό

Σε τροχιά ανάπτυξης μπαίνουν τα πρώτα τουριστικά - οικιστικά επενδυτικά σχέδια του Ελληνικού.Στο πλαίσιο της εδώ και δύο χρόνια στρατηγικής συνεργασίας με την ΤΕΜΕΣ υπεγράφησαν συμφωνίες ανάμεσα σε θυγατρικές των δύο εταιρειών με την Ελληνικό ΑΕ, συνολικού ύψους 90,8 εκατ. ευρώ.Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην BELT Riviera ΑΕ και την Ελληνικό ΜΑΕ για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας επί ακινήτου έκτασης 80.011 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 160 δωμάτια. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 38,3 εκατ. ευρώ.Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στη MALT Riviera και την Ελληνικό ΜΑΕ για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 52,5 εκατ. ευρώ.Οι BELT και MALT Riviera ΑΕ ελέγχονται κατά 70% από την ΤΕΜΕΣ ΑΕ και κατά 30% από την Ελληνικό ΜΑΕ.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Σε εθελουσία έξοδο προχωρά η Εθνική Ασφαλιστική όπως δήλωσε στο Σύλλογο Υπαλλήλων της εταιρείας ο CEO της ασφαλιστικής επιχείρησης Robert Gauci. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα, τα κίνητρα και η στόχευση του προγράμματος δεν είναι ακόμη αποκρυσταλλωμένα ωστόσο η απόφαση έχει ληφθεί. Να σημειωθεί πως σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι κοντά στα 500 άτομα. Στο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης του 2022 είχαν ενταχθεί 116 άτομα , ενώ άλλα 100 άτομα είχαν αποχωρήσει στην εθελούσια έξοδο που είχε προηγηθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής η εθελουσία έξοδος του 2022 θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 7,8 εκατ. ανά έτος, ενώ συνολικά κόστισε 21,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα του 2022 είχε δικαίωμα συμμετοχής το σύνολο του προσωπικού της μητρικής εταιρείας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και οι έμμισθοι δικηγόροι που είχαν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και κατ’ ελάχιστο 7 πλήρη έτη υπηρεσίας στην εταιρεία.

Reverse split

Σε αύξηση της ονομαστικής τιμής και σε μείωση του αριθμού των μετοχών της (reverse split) προχωρά η Attica Bank προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα βήμα που περιλαμβάνεται στο κεφαλαιακό και επιχειρησιακό πλάνο, όπου εντάσσεται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών σταματά προσωρινά αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου προκειμένου να αντικατασταθούν οι παλαιές μετοχές με τις νέες. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου. Με το reverse split, οι 1.495.678.391 μετοχές μειώνονται σε 9.971.190, ενώ η ονομαστική αξία κάθε μετοχής από 0,07 ευρώ αυξάνεται στα 10,50 ευρώ.

Κλωστήρια στο σφυρί

Το ηλεκτρονικό «σφυρί» αναμένεται να κτυπήσει αυτήν την εβδομάδα για τα βιομηχανικά συγκροτήματα των Κλωστηρίων Κιλκίς και Θράκης της οικογένειας Ακκά. Για αύριο 8 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του βιομηχανικού συγκροτήματος των Κλωστηρίων Κιλκίς που βρίσκεται στη Νέα Σάντα, ενώ δύο μέρες μετά, στις 10 Μαρτίου θα γίνει ο επαναληπτικός για τα Κλωστήρια Θράκης. Επισπεύδουσα για τα Κλωστήρια Κιλκίς είναι η Cepal. Πρόκειται ειδικότερα για ένα γήπεδο 81.017 τ.μ., που έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων και στο οποίο έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 23.044,74 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,06 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν προσημειώσεις για ποσά άνω των 12,5 εκατ. ευρώ. Ως προς τα Κλωστήρια Θράκης, το βιομηχανικό ακίνητο μαζί με τον εξοπλισμό του έχει προγραμματιστεί να βγει σε επαναληπτικό πλειστηριασμό στις 10 Μαρτίου 2023, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με τιμή πρώτης προσφοράς 5,46 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ειδικότερα για ένα οικόπεδο 44.830 τ.μ. που βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, μαζί με τα κτίσματα και τα μηχανήματα. Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις για ποσά συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ.