Ισχυρή η ζήτηση για χρυσό διεθνώς
Ειδικότερα, συνολικά αγόρασαν πάνω από 44 τόνους χρυσού, ενώ μία πούλησε σχεδόν 13 τόνους. «Πρωταθλήτρια» στη ζήτηση ήταν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αύξησε τα αποθέματά της κατά 23 τόνους τον Ιανουάριο.
Τα αποθέματά της τώρα ανέρχονται στο επίπεδο ρεκόρ για τη χώρα των 565 τόνων χρυσού. Ακολουθεί με αγορές 15 τόνων η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους είχε αγοράσει επιπλέον 62 τόνους. Συνολικά, τα αποθέματά της ανέρχονται σε 2.025 τόνους. Τρίτη στις αγορές του Ιανουαρίου ήρθε η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν, αυξάνοντας τα αποθέματα κατά 4 τόνους, σε συνολικά 356 τόνους.
Σημειώνεται πως στην Ε.Ε. καταγράφηκε αύξηση 2 τόνων στα αποθέματα Ιανουαρίου, η οποία όμως συνέβη έμμεσα. Συγκεκριμένα, με την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωζώνη, η χώρα όφειλε να μεταφέρει τον χρυσό της στην ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα του Ουζμπεκιστάν ήταν η μόνη που πούλησε χρυσό, μειώνοντας τα αποθέματά της κατά 3% σε μηνιαία βάση. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 384 τόνους, δηλαδή στο 66% των συνολικών της αποθεματικών.
Οπως παρατηρεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην αγορά χρυσού, με τις κεντρικές τράπεζες να καταγράφουν ρεκόρ αγορών το 2022. Μάλιστα αναμένεται πως η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί:
«Κοιτώντας στο μέλλον, δεν βλέπουμε κάποιον λόγο να ανακοπεί η θετική στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στον χρυσό και θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το 2023. Ωστόσο, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές ποσό, όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις μας στις αρχές του 2022. Βέβαια, είναι επίσης λογικό να πιστεύει κανείς ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες το 2023 θα είναι δύσκολο να φτάσει τα περυσινά επίπεδα», σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τονίζοντας επίσης πως τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο χρυσός παίζει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία και μάλιστα όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού είναι στενά συνδεδεμένος με την καθημερινή ζωή στη χώρα από τότε που οι έμποροι χρησιμοποιούσαν χρυσά νομίσματα στην αρχαία Λυδία. Η ζήτηση της Τουρκίας για χρυσό αντανακλά μια βαθιά πολιτιστική κληρονομιά και παίζει σημαντικό ρόλο σε γάμους και άλλες πτυχές της θρησκευτικής ζωής. Στην αγορά κοσμημάτων, ο χρυσός αποτελεί μέσο συναλλαγών, αλλά και λογιστική μονάδα.
Ενδεικτικά, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, την καρδιά της τουρκικής αγοράς χρυσού, οι πληρωμές πολλές φορές γίνονται κατ’ αντιστοιχία με τον χρυσό. Εξ ου και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπάρχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα για να κατέχει κανείς το πολύτιμο μέταλλο. Ολόκληρες γενιές Τούρκων έχουν στραφεί σε αυτό, ώστε να έχουν ασφάλεια έναντι των διακυμάνσεων του πληθωρισμού και της υποβάθμισης του νομίσματος.