Ισπανία: Τα δάνεια για τις τράπεζες θα έχουν αντίκτυπο στο χρέος

Τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν στην Ισπανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας προς τις τράπεζές της θα έχουν «σαφώς» αντίκτυπο στο χρέος της χώρας, υπογράμμισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Σαφώς και θα έχει αντίκτυπο στο χρέος, διότι πρόκειται για δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το ευρωπαϊκό δάνειο, που θα μπορούσε να ανέλθει και έως τα 100 δισ. ευρώ, θα μεταγγισθεί πάραυτα στο ισπανικό δημόσιο ταμείο για τη βοήθεια στον τραπεζικό τομέα (FROB), ο οποίος εν συνεχεία θα διαθέσει τα αντίστοιχα ποσά στις τράπεζες που θα έχουν ανάγκη.

Ο Αλταφάζ τόνισε σχετικά με την προσφυγή της Μαδρίτης, πως η ισπανική κυβέρνηση οφείλει να διατυπώσει «τάχιστα» το επίσημο αίτημά της.

Το δε ΔΝΤ, από την πλευρά του θα εισφέρει «την τεχνογνωσία, την εξειδίκευσή του και την εμπειρία του», αλλά δεν πρόκειται να συνεισφέρει οικονομικά σε αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ο Αλταφάζ.

«Είναι το Eurogroup που θα λάβει την απόφαση» να χορηγήσει τη βοήθεια προς την Ισπανία, υπογράμμισε,