Η ΔΕΗ και οι ρουμανικές προκλήσεις, η Tupperware και η Bluehouse Capital
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Κατευθείαν στα βαθιά
Κατευθείαν στα βαθιά θα πέσει η Διοίκηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Enel Romania. Αυτό διότι η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ρουμανίας έχει επιφέρει αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες στον Κανονισμό για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην καθυστερημένη έκδοση εκατομμυρίων τιμολογίων ρεύματος και συνακόλουθα στη συσσώρευση εκατομμυρίων απλήρωτων λογαριασμών. Αν και το νέο σύστημα πληρωμής προβλέπει την καταβολή λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε πολλές δόσεις – ειδικά για τους ευάλωτους-, ωστόσο ούτε οι αρχικοί λογαριασμοί, ούτε οι λογαριασμοί με τις δόσεις έχουν φθάσει στα χέρια των καταναλωτών. Έτσι, ακόμη επικρατεί ένα αλαλούμ. Αυτή η προσωρινή αναταραχή δεν δημιουργεί προβλήματα στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ. Η αποτίμηση της Enel Romania ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και το τίμημα θα ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει το δανεισμό της ρουμάνικης επιχείρησης ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού δανείου 800 εκατ. ευρώ για το οποίο η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, και Τράπεζα Πειραιώς. Η Enel Romania εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες, με τις θυγατρικές της Enel Energie και Enel Energie Muntenia να είναι από τους κύριους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη χώρα.
Η Tupperware
Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της αμερικανικής Tupperware Brands Corporation να βάλει αιφνιδιαστικά λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα, στο οποίο απασχολούνται 150 εργαζόμενοι. Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο ότι η Tupperware Hellas εμφανίζει μια εύρωστη οικονομική κατάσταση. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της παρουσίασε αύξηση 11,02%, στα 45,27 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως από το 2020 έως και το 2022 η Tupperware Hellas διένειμε μερίσματα ύψους 7 εκατ. ευρώ στην Tupperware Brands Corporation. Πάντως, η εικόνα για την μητρική Tupperware δεν είναι ανάλογη. Το 2022 οι καθαρές πωλήσεις της ανήλθαν σε 1,30 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση 18% σε ετήσια βάση και οι ζημιές της ανήλθαν σε 28,4 εκατ. δολάρια. Την 1η Μαρτίου 2023 ο Miguel Fernandez, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tupperware Brands είχε χαρακτηρίσει το 2023 ως «μεταβατική χρονιά». Αυτό το διαπίστωσαν πρώτοι οι εργαζόμενοι της ελληνικής θυγατρικής.
Η Jumbo και η Ρουμανία
Πωλήσεις στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ αναμένει για το σύνολο του 2023 η Διοίκηση της Jumbo, επίδοση που είναι 15% αυξημένη σε σχέση με το 2022. Αιμοδότης του τζίρου της ελληνικής εισηγμένης αναμένεται να είναι η αγορά της Ρουμανίας, όπου η Jumbo πρόκειται να ανοίξει ένα ακόμα υπερκατάστημα, αλλά και θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Ήδη η αγορά της Ρουμανίας σημειώνει στο δίμηνο 2023 αύξηση τζίρου 36%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό δεδομένου ότι η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας για το σύνολο του 2023 εκτιμάται στο 2,5%. Η επέκταση της λιανεμπορικής αλυσίδας στην αγορά του real estate στην Ρουμανία έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην αρωγή που παρείχε στον Τόλη Βακάκη της Jumbo η Bluehouse Capital του Βίκτωρ Πιζάντε.
Η Bluehouse Capital
Και μια και ο λόγος για την Bluehouse Capital, μαθαίνουμε πως τα σύννεφα έχουν πυκνώσει για την άλλοτε κραταιά επενδυτική εταιρεία ακινήτων, καθώς επενδυτές έχουν κινηθεί εναντίον της , υποστηρίζοντάς πως εξαπατήθηκαν με διαφόρους τρόπους από τη Διοικητική της ομάδα. Οι καταγγελίες για εξαπάτηση έχουν ήδη φθάσει στις δικαστικές αίθουσες σε διαφορετικές χώρες και δικαιοδοσίες και κυρίως έχουν περιέλθει σε γνώση μεγάλων οργανισμών που είχαν κατά καιρούς βάλει τα χρήματά τους στην Bluehouse Capital. Δεδομένου ότι τα κακώς κείμενα για τα οποία κατηγορείται η Διοίκηση της Bluehouse Capital, έχουν τεκμηριωθεί από μεγάλα δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες του εξωτερικού, οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον. Αν και οι επικεφαλής της Bluehouse Capital, Βίκτωρ Πιζάντε και Μπάμπης Πανδής, αρνούνται οποιαδήποτε παρατυπία, δεν έχει περάσει απαρατήρητος ο ταχύς ρυθμός αποεπένδυσης της Bluehouse Capital από τα projects που είχε αναπτύξει.