Η Eurobank και το ΤΧΣ, η Mistras Group Hellas και η AHB Group

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Eurobank και το ΤΧΣ, η Mistras Group Hellas και η AHB Group
5'

Eurobank και ΤΧΣ

Τα καθαρά κέρδη 1,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Eurobank για το 2022 είναι μια εντυπωσιακή επίδοση που προκαλεί μόνον αισιοδοξία. Αυτό όμως που κράτησε η αγορά είναι η ανακοίνωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία πως με την έγκριση του SSM το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος το 2023 θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα. Το ΤΧΣ διαθέτει σήμερα 52.080.673 μετοχές της Eurobank και η χρηματιστηριακή τους αξία είναι σήμερα στα 71,5 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια τιμή θα γίνει η εξαγορά. Ωστόσο, τα προαναφερόμενα 71,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν μόλις στο 6% της κερδοφορίας της Eurobank για το 2022. Και αυτό λέει πολλά. Μια υπενθύμιση. Οι Έλληνες φορολογούμενοι είχαν πλήρως διασώσει την τράπεζα το 2013 μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης 5,8 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ είχε τότε αποκτήσει το 95% του ιδρύματος. Η συμμετοχή αυτή κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2014 και του 2015, οπότε το ΤΧΣ έμεινε με το 1,4% της τράπεζας. Απλά για να μην λησμονούμε την ιστορία.

Οι ελληνορουμανικές σχέσεις

Σε νέο επίπεδο θα περάσουν οι ελληνορουμανικές σχέσεις μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ. Βλέπετε η δομή της συμφωνίας είναι τέτοια που η επιτυχία του εγχειρήματος περνά μέσα από την απαλοιφή του ρυθμιστικού κινδύνου. Σε τί έγκειται αυτός ο κίνδυνος; Π.χ. στην έκτακτη φορολόγηση για τις ΑΠΕ που εφαρμόζει η χώρα. Στα ανώτατα όρια που θέτει στα τιμολόγια προμήθειας. Στην επιβάρυνση των εταιρειών διανομής με το κόστος των απωλειών δικτύου σε τιμές εμπόρου, κ.α... Εάν η ελληνική οικονομική διπλωματία πετύχει η ΔΕΗ να μην είναι αντιμέτωπη με εκπλήξεις τότε όλα θα πάνε καλά. Και η Enel Ρουμανίας θα αποκτήσει αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο αντίτιμο των 66,5 ευρώ ανά πελάτη. Μια πρώτη γέφυρα για αυτή τη στενότερη ελληνορουμανική συνεργασία στήθηκε προ διμήνου όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις. Ωστόσο, είναι σαφές πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ρουμανίας έχουν πλέον πολλούς λόγους για τακτικές και ουσιαστικές επαφές.

Η Mistras Group Hellas

Η Mistras Group Hellas δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, αλλά έχει αναγνωριστεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Ανήκει σε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο Έλληνα επιχειρηματία με διεθνή παρουσία. Τον Σωτήρη Βαχαβιώλο. Ο Βαχαβιώλος ανέπτυξε τεχνολογίες ακουστικής εκπομπής που εφαρμόζονται σε πλήθος υποδομών, από γέφυρες έως πυρηνικούς σταθμούς. Στο πελατολόγιο της Mistras Group Hellas περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κολοσσοί όπως η ΒP, η Total, Chevron, η Airbus, η Boeing, η General Electric Engines , κ.α.. Μεταξύ άλλων, η Mistras Group Hellas, την οποία σήμερα τρέχει η Αθανασία Βαχαβιώλου, έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση για την Ελλάδα μεγάλων οίκων όπως η Tracerco. Πρόκειται για την κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία βιομηχανικής τεχνολογίας που παρέχει εξειδικευμένες λύσεις ανίχνευσης, διάγνωσης και μέτρησης. Αναφερόμαστε στις Mistras και Tracerco διότι η τεχνολογία μοριακής ιχνηθέτησης της Tracerco θα χρησιμοποιείται από τον προσεχή Οκτώβριο στην Ελλάδα για τη φορολογική σήμανση πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων και του πετρελαίου κίνησης. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα μπορέσει να περιορίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και να εντοπίσει ευκολότερα του λαθρεμπόρους. Καθώς λοιπόν τα εμπορικά διαλύματα της Tracerco θα χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες για την φορολογική σήμανση πετρελαίου οι πωλήσεις της Mistras Group Hellas θα απογειωθούν.

Conciliatore BancarioFinanziario

Τις υπηρεσίες του Τραπεζικού και Χρηματοοικονομικού Διαμεσολαβητή της Ιταλίας (Conciliatore BancarioFinanziario) χρησιμοποίησε προ ημερών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υπόθεση της Αρχής που τρέχει ήδη στην ιταλική δικαιοσύνη και τελεί σε διαιτησία. Αν και αναζητήσαμε να μάθουμε τη φύση της υπόθεσης λάβαμε διαφορετικές πληροφορίες. Οπότε , μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την εν Ιταλία δικαστική διαδικασία δεν θα αναφερθούμε στην υπόθεση/υποθέσεις εισηγμένων που πιθανόν αφορά. Θα επανέλθουμε όμως σύντομα…

Η AHB Group

Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Θεόνη ΑΕ (AHB Group) που είχε αποφασισθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εμφιάλωσης αυξήθηκε κατά 1,7 εκατ. ευρώ στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση γίνεται εν όψει της επένδυσης για νέα γραμμή παραγωγής της καρδιτσιώτικης βιομηχανίας που έχει ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας του Δημήτρη Τσέλιου αφορά στη δημιουργία μίας νέας γραμμής παραγωγής για PET και βιοδιασπώμενα μπουκάλια συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η επένδυση αυτή θα αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της εταιρείας εμφιάλωσης που το 2022 ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ περίπου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή