Οι Μολοκότοι στα δικαστήρια, ο σύμβουλος εκκαθαρίσεων και η Fraudio της Viva Wallet

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι Μολοκότοι στα δικαστήρια, ο σύμβουλος εκκαθαρίσεων και η Fraudio της Viva Wallet
4'

Μολοκότου εναντίον Μολοκότων

Μια διαμάχη που έχει πλέον φθάσει στα αμερικανικά δικαστήρια διχάζει την οικογένεια Μολοκότου, της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας που συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Στασινόπουλου της Viohalco. Η υπόθεση αφορά αγωγή της Λίνας Μολοκότου-Liederman σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης με την οποία στρέφεται κατά της μητέρας της Ελένης Στασινοπούλου Μολοκότου, του αδερφού της Θανάση Μολοκότου και της κουνιάδας της Νταϊάν Βαρδάκα Μολοκότου. Η ενάγουσα υποστηρίζει πως μέσα από ένα πολύπλοκο διεθνές σχέδιο η οικογένειά της απέσπασε περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν κατατεθεί προς όφελος της. Η αγωγή κατατέθηκε από τη δικηγορική φίρμα Rolnick Kramer Sadighi, η οποία ειδικεύεται στις ανακτήσεις περιουσιακών στοιχείων. Η ιστορία της εριοβιομηχανίας Μολοκότου ξεκίνησε το 1930 , όταν και ο Αθανάσιος Μολοκότος ήλθε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη και δημιούργησε βαφείο νημάτων στο Παγκράτι. Μέσα σε δύο δεκαετίες η οικογένεια Μολοκότου ανέπτυξε εργοστάσιο παραγωγής νημάτων στις Τρεις Γέφυρες. Στην δεκαετία το 1970 η εταιρεία που ήδη μεσουρανούσε στο χώρο των μαλλονημάτων, δημιούργησε δεύτερο εργοστάσιο προκείμενου να αναπτύξει την πολυετή και επιτυχημένη εξαγωγική της δραστηριότητα. Ωστόσο, στις αρχές του 1990 το σύνολο της Μολοκότος πωλήθηκε στην Εριοβιομηχανία Μπριτάνια, ενώ λίγο αργότερα η εμπορική δραστηριότητα της εταιρεία περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Παπαζογλου.

Η Fraudio και η Viva Wallet

Η Fraudio Holding BV είναι μια ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που εξειδικεύεται στην τεχνολογία σχετικά με τον εντοπισμό συναλλαγών ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις πληρωμές. Η Viva Wallet είναι πελάτης της Fraudio, αλλά και μέτοχος της, καθώς από το Μάιο του 2021 κατέχει το 3,5% της εταιρείας. Παρέχοντας έναν ευέλικτο συνδυασμό αυτοματισμού και λεπτομερούς reporting, η Fraudio δίνει στην ομάδα της Viva Wallet μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την απάτη και το ξέπλυμα χρήματος. Προ ημερών, η Fraudio Holding BV προχώρησε σε νέο γύρο χρηματοδότησης (seed) κατά τον οποίο άντλησε 2 εκατ. ευρώ από τις Big Start Ventures and Iberis Capital. Συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια η ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 8 εκατ. ευρώ.

Διαρκές rotation

Η Γενική Διεύθυνση Εφοδιασμού και Εμπορίας της Motor Oil βρίσκεται σε διαρκές rotation. Στις αρχές του 2022 είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία η αποχώρηση της Γενικής Διευθύντριας Εφοδιασμού και Εμπορίας Ρελίνας Κοντογιάννη. Η κ. Κοντογιάννη είχε 39 χρόνια εργασίας στη Motor Oil, και ήταν από τα πλέον πολύπειρα στελέχη, καθώς από το 1983 έως και το 2022 είχε περάσει από όλα τα ευαίσθητα πόστα. Τα τελευταία χρόνια ήταν αρχικά Διευθύντρια Εμπορίας Αργού και Προϊόντων και από το 2018 έως και το 2022 Γενική Διευθύντρια Εμπορίας και Εφοδιασμού. Μετά την αποχώρησή της κ. Κοντογιάννη τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εφοδιασμού και Εμπορίας της Motor Oil ανέλαβε ο Andre Bledjian. Ωστόσο, χθες ανακοινώθηκε και η αποχώρηση του κ. Bledjian μετά από μόλις 20 μήνες παρουσίας στην Motor Oil. Ο Andre Bledjian ήλθε στον ελληνικό ενεργειακό όμιλο το 2021 προερχόμενος από την Kuwait Petroleum International, τη θυγατρική της Kuwait Petroleum Corporation.

Σύμβουλος για εκκαθαρίσεις

Στο δικηγόρο Γιώργο Σταμαδιάνο ανέθεσε η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Πηνελόπη Παγώνη την παροχή γνωμοδοτικών σημειωμάτων για νομικά ζητήματα πού ανακύπτουν από την κατάργηση, συγχώνευση, ειδική διαχείριση, εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση φορέων του Δημοσίου, όπως ενδεικτικά της μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού τους και υπεισέλευσης του Ελληνικού Δημοσίου στις έννομες σχέσεις των εν λόγω φορέων. Παράλληλα, με την ίδια ανάθεση ο κ. Σταμαδιάνος αναλαμβάνει και την συμβουλευτική υποστήριξη για τη νομοτεχνική βελτίωση των κανονιστικών πράξεων της διοίκησης που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων κατά την εκκαθάριση, συγχώνευση ή κατάργηση των φορέων τον Δημοσίου και τη διαχείριση - εκποίηση της περιουσίας τους. Σημειώνεται πως ο κ. Σταμαδιάνος ήταν μέχρι και τον Αύγουστο του 2021 ο διευθυντής του γραφείου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι δε γιος του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, που υπηρετεί πλέον ως σύμβουλος στο ΑΣΕΠ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή