«Όλα καλά» λέει ο μεγαλομέτοχος της Credit Suisse - Ανησυχούν οι αναλυτές
Μάλιστα ο Al Khudairy πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας σε συνέντευξη του στο CNBC δήλωσε ότι ο πανικός της αγοράς γύρω από τις χρηματοοικονομικές μετοχές τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν «εντελώς αδικαιολόγητος».
«Οι αγορές είναι σκοτεινές και αναζητούν ιστορίες ή πράγματα που επικυρώνουν την ανησυχία», σημείωσε. Και προσέθεσε ότι δεν υπήρξε συζήτηση με την Credit Suisse για αύξηση του μεριδίου 9,9% που κατέχει το ίδρυμά του. Σύμφωνα με τον ο Ammar Al Khudair είναι απίθανο η Credit Suisse να αποζητήσει περισσότερα κεφάλαια. «Αν κοιτάξετε τι είπε ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας χθες με όλους τους δείκτες, είναι όλοι υγιείς, όλα είναι εντάξει», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι το επιχείρημα του Al Khudairy ότι το ίδρυμά του για ρυθμιστικούς λόγους δεν μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στην τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη ισχυροποίησε την πτώση της μετοχής της Credit Suisde, με αποτέλεσμα οι ελβετικές αρχές να αναγκαστούν να εκδώσουν μια πιστωτική γραμμή στήριξης, 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια).
Εφιαλτικές προβλέψεις
Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ενδεχόμενη τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Στον απόηχο των όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse επισημαίνει ότι ο ελβετικός «κολοσσός» είναι «πολύ μεγάλος για να σωθεί και πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει». Ο «Dr. Doom», όπως τον ονομάζουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg τόνισε ότι η αμερικανική Silicon Valley Bank, είχε ενεργητικό 150 δισ. δολάρια ενώ το ενεργητικό της Credit Suisse διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια.
Παράλληλα τόνισε πως η οποιαδήποτε εξέλιξη με την Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο, όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα της «Γηραιάς Ηπείρου», αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι αρνητικό με την ελβετική τράπεζα, θα είναι μια στιγμή ανάλογη με τη «Lehman Brothers». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λάρι Φινκ, ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock των 8,6 τρισ. δολαρίων που υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με βραδυφλεγή τραπεζική κρίση.
Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους ο Λάρι Φινκ τονίζει πως η πτώχευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που π ληρώνουμε για τις δεκαετίες του εύκολου χρήματος». Παράλληλα, εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν στις ΗΠΑ περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το αφεντικό της BlackRock υποστηρίζει πως η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν το πρώτο «ντόμινο που έπεσε» ενώ η SVB είναι ένα παράδειγμα του δεύτερου. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές, που η βασική τους στρατηγική εστιάζεται στη μόχλευση, είναι πιθανό να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση.