Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αυξάνονται και πόσο
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση και μιας σειράς επιδομάτων.
Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού:
Επίδομα: Ποσό
Ειδική παροχή μητρότητας : Κατώτατος μισθός
Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια
Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια
Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια
Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια
Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% - 90% του κατώτατου μισθού
Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς
Η εξειδίκευση του μέτρου από τον Κωστή Χατζηδάκη
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, εξειδίκευσε τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό και πιο πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι το ποσό του κατώτατου μισθού θα φτάσει τα 780 ευρώ.
Ο υπουργός δήλωσε:
«Η αύξηση στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία. Είναι αύξηση σημαντική και δίκαια. Αφενός το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει υπόψιν και τις αντοχές των επιχειρήσεων.
Η κατάσταση σήμερα. Ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2019. Αν τον μετρήσουμε σε 12 μηνιαίες καταβολές είναι ήδη πριν την αύξηση 832 ευρώ τον μήνα. Πόσοι εργαζόμενοι καλύπτονται; 585.000 σε σύνολο 2.500.000 εργαζομένων που είναι στην ΕΡΓΑΝΗ.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται είναι μειωμένοι κατά 60.000 από το 2021. Αυτό δείχνει τη δυναμική της οικονομίας. Παλιότερα έπαιρναν τον κατώτερο αλλά τώρα πια παίρνουν υψηλότερες αμοιβές. Τα περασμένα χρόνια αυξήθηκε και ο μέσος μισθός.
Οι μέσες αμοιβές έχουν αυξηθεί κατά 12,9% σε σχέση με το 2019. Παραπάνω από τον πληθωρισμό όπως είχαμε σημειώσει.
Ποιοι παράγοντες ελήφθησαν υπόψιν; Η ανεργία που μειώνεται από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019, έχει πέσει στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023.
Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Αν δείτε μεταξύ των άλλων στο ίδιο περίπου πλαίσιο την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, θα δείτε πως ακριβολογώ.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023 με χαμηλότερους ρυθμούς. Προβλέπεται ανάπτυξη 2%, αλλά πάντως θα υπάρχει ανάπτυξη.
Επίσης, ο πληθωρισμός αν και θα αποκλιμακωθεί, θα παραμείνει σχετικά υψηλός. Και την καινούργια χρονιά θα είναι περίπου στο 5%.
Τέλος, στην προσέγγισή μας για την αύξηση, είδαμε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ως προς τους κατώτους μισθούς. Εκεί θα δείτε έναν συντονισμό με την κατάταξη της Ελλάδας και μια σχετική υπέρβαση. Θα είμαστε λίγο καλύτερα στον κατώτατο μισθό, σε σχέση με την κατάταξη ως προς το ΑΕΠ.
«Το 2019 τα καθαρά που έμεναν στην τσέπη ήταν 518 ευρώ, τώρα θα μένουν 667. Σε 12μηνη βάση, το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ.
Πότε θα αλλάξει το καθεστώς με τις τριετίες; Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Η δική μου απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την πορεία της χώρας».