Credit Suisse: Αρχισαν τα όργανα – Απειλούν με προσφυγές οι μέτοχοι
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, Ελβετοί επενδυτές αντιδρούν στην εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS και προειδοποιούν πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά απέναντι στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ελβετική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν του νόμους που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση, έτσι ώστε οι μέτοχοι να μην έχουν δικαίωμα ψήφου για τη συναλλαγή, προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία.
Το Ethos Foundation, που εκπροσωπεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν έως και 5% στις UBS και Credit Suisse, ανέφερε ότι η εξαγορά είναι «τεράστια σπατάλη για τους μετόχους και την ελβετική οικονομία συνολικά».
«Όλες οι επιλογές θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών, για να καθοριστούν οι ευθύνες αυτής της καταστροφής», τόνισε το Ethos σε δήλωση.
Τα θολά σημεία
Για «αναγκαστικό» γάμο κάνει λόγο η Capital Economics, διατυπώνοντας συγκεκριμένες ανησυχίες. Όπως επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία είναι προβληματικό στοιχείο πως τα ομόλογά της πρόσθετης βαθμίδας 1 (AT1) διαγράφηκαν πλήρως. Το παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε ανατιμολόγηση των ομολόγων AT1 και άλλων ομολόγων διάσωσης άλλων τραπεζών. Μάλιστα οι τιμές των μέσων AT1 άλλων τραπεζών κατέγραψαν μείωση το πρωί της Δευτέρας.
Σημειώνεται πως οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε. προχώρησαν σε φραστική παρέμβαση μετά τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 των ευρωτραπεζών. Με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρέτισαν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας».
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, επισημαίνουν. Το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη σειρά με την οποία μέτοχοι και πιστωτές υφίστανται ζημιές από μια προβληματική τράπεζα.
«Τα εργαλεία με βάση τα ίδια κεφάλαια, δηλαδή οι μετοχές, είναι τα πρώτα που απορροφούν ζημιές και, μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, απαιτούνται κινήσεις διαγραφής των ομολόγων AT1», σημειώνουν. Τα ομόλογα Additional Tier I είναι και θα παραμείνουν σημαντικό συστατικό της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.
Επίσης η Capital Economics θεωρεί πως είναι πιθανό να αμφισβητηθούν νομικά οι πτυχές της συμφωνίας, κάτι που αν συμβεί θα πάει πίσω το deal και θα δημιουργηθεί περαιτέρω αβεβαιότητα.
Τέλος η επενδυτική εταιρεία δεν αποκλείει περαιτέρω σημαντικές ζημίες στην κληροδοτημένη τράπεζα και αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την εμπιστοσύνη στη διευρυμένη UBS ή να δημιουργηθεί η ανάγκη για περαιτέρω κρατική στήριξη.
Έτσι, ενώ η συμφωνία ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο καμπής στην τρέχουσα τραπεζική κρίση, αυτί θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί βέβαιο , καταλήγει η Capital Economics.
Άγριο sell off στη μετοχή της Credit Suisse - «Βουτιά» 72%
Αγριο sell off καταγράφεται στην μετοχή της Credit Suisse κατά την έναρξη διαπραγμάτευσής της. Πλέον ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 0,71 ελβετικά φράγκα.
Με πτώση άνοιξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία προσπαθούν αν αξιολογήσουν τα δεδομένα του deal της Credit Suisse με την UBS, με τη μετοχή της τελευταίας να υποχωρεί περί το 8%.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον ομώνυμο ευρωπαϊκό δείκτη να καταγράφει απώλειες 3,3%.
Και οι ασιατικές αγορές υποχωρούν σημαντικά, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το εάν το επόμενο διάστημα και άλλες τράπεζες βρεθούν αντιμέτωπες με ζητήματα ρευστότητας, με δεδομένο ότι οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες επιφέρουν πλήγμα στον τραπεζικό τομέα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Ιαπωνίας (Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group) ενώ ξεκίνησαν με κέρδη γρήγορα πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και σημειώνουν απώλειες. Την ίδια ώρα, μικτό ώρα άνοιγμα δείχνουν τα futures στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και στη Wall Street.
Δεν πείθει το ντιλ Credit Suisse με UBS
Οι ανησυχίες για τις προοπτικές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα λόγω των εξελίξεων στην Credit Suisse και της κατάρρευσης των τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα Χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της εβδομάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ασιατικές αγορές υποχωρούν σημαντικά με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Οι επενδυτές προβληματίζονται για το εάν το επόμενο διάστημα και άλλες τράπεζες βρεθούν αντιμέτωπες με ζητήματα ρευστότητας, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες επιφέρουν πλήγμα στον τραπεζικό τομέα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Ιαπωνίας (Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group) ενώ ξεκίνησαν με κέρδη γρήγορα πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και σημειώνουν απώλειες.