Θερμίδες και κλιματική αλλαγή, ο Δήμος Αθηναίων και οι λίστες οφειλετών
Θερμίδες και κλιματική αλλαγή
Η Coca-Cola HBC AG δημοσίευσε χθες την ετήσια έκθεσή της για το 2022, στην οποία καταγράφεται η πρόοδος που σημειώθηκε σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της. Διαβάζοντας την έκθεση των 264 σελίδων ξεχωρίσαμε μια ενδιαφέρουσα αναφορά: Η Coca-Cola HBC AG υποστηρίζει πως η έμφαση που έδωσε από το 2015 στην παραγωγή ποτών χαμηλών σε σάκχαρα οδήγησε σε μείωση των θερμίδων κατά 17% ανά 100ml στα ανθρακούχα της ποτά, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση περίπου 75.000 τόνων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Κατά την ίδια έκθεση, στόχος της Coca-Cola HBC AG είναι να μειώσει τις θερμίδες ανά 100 ml ανθρακούχου αναψυκτικού κατά 25% έως το 2025 σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Αυτό σημαίνει πως έχει 24 μήνες περιθώριο για να κάνει μια μείωση θερμίδων κατά 8%. Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς η μέση ετήσια μείωση των θερμίδων στα ανθρακούχα αναψυκτικά της ήταν της τάξης του 2,1% την τελευταία οκταετία.
Το δάνειο του Δήμου
Ο Δήμος Αθηναίων έλαβε ένα δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) 20ετούς διάρκειας με πενταετή περίοδο χάριτος. Το δάνειο φέρει σταθερό επιτόκιο 3,732% και η τελευταία πληρωμή του κεφαλαίου θα γίνει στις 20 Μαρτίου 2043. Για το εν λόγω δάνειο παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕπ ποσού 5 εκατ. ευρώ. Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθήνα Ανθεκτική Πόλη και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη» και ειδικότερα η δημιουργία πράσινων διαδρόμων στο πρώτο, τέταρτο και πέμπτο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.
Οι λίστες οφειλετών
«Ταφόπλακα» στη δημοσιοποίηση λιστών οφειλετών του Δημοσίου με μεγάλα χρέη έρχεται να βάλει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν και η απόφαση δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την Ουγγαρία, ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε ότι η ουγγρική πολιτική για τη δημοσίευση των δεδομένων των κακοπληρωτών δεν εξισορρόπησε σωστά το δημόσιο συμφέρον για τη διασφάλιση της φορολογικής πειθαρχίας και τα δικαιώματα του ατόμου στην ιδιωτική ζωή. Έτσι, διαπίστωσε ότι η δημοσίευση της λίστας μεγάλων φοροφυγάδων στην Ουγγαρία παραβιάζει τα δικαιώματα των φορολογουμένων στην ιδιωτική ζωή. Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει την επικαιροποίηση της λίστας με τα ονόματα των οφειλετών με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ για τις 30 Ιουνίου 2022. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και αποφασίσθηκε εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις να ανανεωθούν και να δημοσιοποιηθούν μέχρι την 30η Ιουνίου 2023. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα πάντα είναι στον αέρα…
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος
Από χθες 20 Μαρτίου και έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διοργανώνει για 11η φορά την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος με κεντρικό θέμα «Προσέχω τα χρήματα μου, χτίζω για το μέλλον μου». Στο πλαίσιο της εφετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος, περισσότερες από 225 χώρες θα αναλάβουν δράση για να προωθήσουν μέσω ποικίλων εκδηλώσεων και άλλων ενεργειών την χρηματοοικονομική εκπαίδευση του κοινού και την χρηματοοικονομική παιδεία από νεαρή ηλικία. Κανονικά και η Ελλάδα θα έπρεπε να αναλάβει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την ανάγκη και σημασία της επιμόρφωσης σε βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις, ώστε, μεταξύ άλλων, να προστατεύονται από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κάποια ελληνική πρωτοβουλία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος του ΟΟΣΑ.