Σόιμπλε: Αν η Ιταλία συνεχίσει τη λιτότητα, δεν κινδυνεύει

Με τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Μόντι, η Ιταλία δεν θα βρεθεί σε κίνδυνο, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εάν η Ιταλία συνεχίσει στον δρόμο στον οποίο έχει δεσμευθεί με τον Μόντι, δεν θα υπάρξουν κίνδυνοι», βεβαιώνει ο κ. Σόιμπλε.

Η Ιταλία βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι ότι θα είναι το επόμενο ντόμινο της ευρωζώνης το οποίο θα πέσει, αφού η Ισπανία δέχθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια για τη στήριξη του τραπεζικού της τομέα.

«Με την κυβέρνηση Μόντι, η Ιταλία έκανε τεράστια πρόοδο. Αυτό αναγνωρίζεται παντού στην Ευρώπη και στις αγορές», λέει ο Γερμανός υπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι πολιτικές δυνάμεις του ιταλικού κοινοβουλίου και η κοινή γνώμη θα συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν με θέρμη, διότι ο δρόμος επιστροφής προς μία βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι ο σωστός».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, διαβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο ARD ότι η Ιταλία «ακόμη και στο μέλλον δεν θα έχει ανάγκη βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» και κάλεσε τις αγορές και τους παρατηρητές «να μην κυριαρχούνται από στερεότυπα και προκαταλήψεις».