Εκτινάχθηκαν 20% τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες

Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από την ενισχυμένη εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, ωστόσο υπάρχουν παθογένειες του παρελθόντος που δεν έχουν ακόμη θεραπευθεί , όπως τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.
INTIME

Την τελευταία τετραετία, παρά την δέσμευση της χώρας μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, για πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, υποδεικνύοντας ότι πάγια διαθρωτικά προβλήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με εύλογες καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας ή της ενεργειακής κρίσης, εξακολουθούν να υφίστανται.

Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου - εξαιρουμένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων- ανήλθε στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 το συσσωρευμένο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Η αύξηση προήλθε από την συσσώρευση επιπλέον ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε όλους τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να παρατηρείται στις οφειλές των νοσοκομείων. Ειδικότερα:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 στα 1,075 δισ. ευρώ, από 431 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022.
  • Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των ΟΤΑ ανήλθαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 στα 97 εκατ. ευρώ, από 93 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022.
  • Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των υπουργείων ανήλθαν στα 55 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2023, από 59 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 681 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2023, από 505 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων ανήλθαν στα 141 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2023, από 142 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.