Στο σφυρί το κτήμα Κοντομηνά, η ειδική διαχείριση της ΕΡΤ και η CemAI
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Το κτήμα Κοντομηνά
Στο σφυρί βγαίνει στις 29 Μαρτίου το κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Αργολίδα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Ύδρα. Το κτήμα, που βρίσκεται στην περιοχή Σκάλωμα Αργολίδας περιλαμβάνει τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και είναι πλήρως περιφραγμένο. Το ακίνητο έχει πρόσωπο στη θάλασσα και διαθέτει κτιριακό συγκρότημα κτισμένο σχεδόν πάνω στην ιδιόκτητη παραλία. Η συνολική τιμή εκκίνησης για τις εκτάσεις και τις κατοικίες ανέρχεται σε 15,9 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Eurobank. Ο πλειστηριασμός είναι ομαδικός. Στρέφεται σε βάρος δύο εταιρειών που είναι οι ιδιοκτήτριες του κτήματος. Η μια εταιρεία είναι η «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» και «Διευρωπαική Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων-Οικονομοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων» και η δεύτερη η «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων-Οικονομοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων». Στελέχη της κτηματαγοράς θεωρούν πως θα βρεθεί αγοραστής για το ακίνητο φιλέτο και πως ο πλειστηριασμός δεν θα κηρυχθεί άγονος.
Δεσμεύσεις περιουσιών
Η κυβέρνηση δρομολογεί τη δημιουργία μιας νέας δομής που θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύουν οι εισαγγελείς και η Αρχή για το Ξέπλυμα. Ωστόσο, το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή έχει αδυναμίες. Μια εξ αυτών είναι πως ως Φορέας Διαχείρισης Δεσμευμένων ορίζεται η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Καλό και άγιο το ΣΔΟΕ, αλλά από διαχείριση περιουσιακών στοιχείων δεν ξέρει. Ποιο λογικό θα ήταν η διαχείριση να ανατεθεί στο Υπερταμείο ή το ΤΑΙΠΕΔ, παρά στο ΣΔΟΕ. Αναγνωρίζοντας μάλιστα την αδυναμία του ΣΔΟΕ στο να αξιοποιεί και να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ο συντάκτης του νομοσχεδίου προέβλεψε πως στην περίπτωση ακινήτου μεγάλης οικονομικής αξίας, η διαχείρισή του κατά το διάστημα της δέσμευσής του δύναται να ανατίθεται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τι εννοείται ως διαχείριση; Η εκμίσθωση του ακινήτου ή η παραχώρηση της χρήσης του σε τρίτους με αντάλλαγμα, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών και αφού ληφθεί υπόψη και η βούληση του κυρίου του ακινήτου (η περιουσία του οποίου έχει δεσμευθεί). Η εκποίηση των δεσμευμένων ακινήτων δεν επιτρέπεται, καθώς αυτά είναι «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία και όχι δημευμένα. Σας ξενίζουν όλα τα παραπάνω; Δεν είστε οι μόνοι…
Η ειδική διαχείριση της ΕΡΤ
Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την «μνημονιακή» απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ και να προχωρήσει στην ίδρυση της ΝΕΡΙΤ, που εκ των υστέρων ξανά έγινε ΕΡΤ. Και παρά τα δέκα αυτά χρόνια η ειδική διαχείριση της καταργηθείσας ΕΡΤ εξακολουθεί να συνεχίζεται και να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Από τον Φεβρουάριο του 2014 η ειδική διαχειρίστρια της καταργηθείσας ΕΡΤ παραμένει η ίδια. Πρόκειται για τη δικηγόρο Αφροδίτη Γουγά. Η κ. Γουγά ως ειδικός διαχειριστής του ενεργητικού και του παθητικού της ΕΡΤ ΑΕ λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Προ ημερών η κ. Γουγά υπέγραψε μια σειρά από συμβάσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την παροχή υπηρεσιών λογιστικής υποστήριξης και οικονομικής παρακολούθησης του έργου της ειδικής διαχείρισης, για την παροχή νομικών συμβουλών και για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η ατελέσφορη ειδική διαχείριση….
Τσιμέντα και λογισμικά
Εκτός από τσιμέντο ο όμιλος Τιτάν πουλά και λογισμικό. Και όχι μόνον αυτό. Πρωταγωνιστεί διεθνώς στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στις γραμμές παραγωγής τσιμέντου. Το προηγούμενο δωδεκάμηνο η Τιτάν ανέπτυξε σε 8 εργοστάσιά στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συστήματα βελτιστοποίησης (RTO) με τεχνητή νοημοσύνη μέσω των οποίων πέτυχε αύξηση της παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου. Εκτός των RTO, η Τιτάν έθεσε σε εφαρμογή ένα λογισμικό πρόβλεψης συμβάντων το οποίο βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση και είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο λειτουργικό περιβάλλον των εργοστασίων τσιμέντου. Το λογισμικό αυτό έχει ήδη εγκατασταθεί σε εργοστάσια του ομίλου στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλά το εν λόγω λογισμικό είναι προς πώληση. Η Διοίκηση της εισηγμένης ίδρυσε στις ΗΠΑ την CemAI, Inc., μια εταιρεία η οποία προσφέρει στον κλάδο τσιμέντου διεθνώς μια πρωτοποριακή υπηρεσία νέας γενιάς με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων. Η CemAI έχει ήδη αποκτήσει δύο πελάτες και έχουν ήδη προγραμματιστεί αρκετές πρόσθετες πωλήσεις σε περισσότερους.