Η ΕΛΒΟ και το Δημόσιο, μια πολύτιμη μεταγραφή και τα πονάκια των ΑΕΕΑΠ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πολύτιμη μεταγραφή

H Deutsche Bank τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να βρει τη χαμένη της αίγλη στη χώρα μας, προσλαμβάνοντας στελέχη γνώριμα στην αγορά. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Ανασκοπώντας τη θέση (7η) που έλαβε πέρυσι η τράπεζα στην κατάταξη των primary dealer στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αυτό είναι εμφανές. Και επειδή στους Γερμανούς δεν αρέσει να υστερούν, η τράπεζα αποφάσισε να προσλάβει έναν Έλληνα trader για να κατακτήσει την κορυφή. Όπως μαθαίνουμε, το δύσκολο εγχείρημα θα αναλάβει ένας trader παραγώγων, που ξεκίνησε την καριέρα του από ελληνικό συστημικό μαγαζί και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ολλανδία. Πολύτιμη μεταγραφή, λοιπόν.

Οι επενδυτές της ΕΛΒΟ

Η επένδυση των Ισραηλινών της κοινοπραξίας Plasan - SK Group στην ΕΛΒΟ δεν εξελίχθηκε όπως ανέμενε η κυβέρνηση προ διετίας. Ούτε οι επενδύσεις των 100 εκατ. ευρώ έγιναν, ούτε η ΕΛΒΟ απέκτησε συμβόλαια και έργο που να δικαιολογούν το πλήθος ειδικών νομοθετήσεων που έγιναν προκειμένου να διευκολυνθεί η πώλησή της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης στους Ισραηλινούς έναντι 3 εκατ. ευρώ. Χθες έγινε γνωστό πως η ισραηλινών συμφερόντων Plasan Sasa που διαθέτει το 47,6% της ΕΛΒΟ συζητά την πώληση του ποσοστού της στον γαλλικό κρατικό αμυντικό όμιλο παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων Nexter Systems. Η είδηση δεν διαψεύσθηκε. Ποιο είναι το τίμημα; Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εισφέρει – συνολικά- οι Ισραηλινοί για την απόκτηση και λειτουργεία της ΕΛΒΟ. Το γιατί οι Γάλλοι θέλουν να επενδύσουν στην απόκτηση της ΕΛΒΟ δεν έχει ακόμη εξηγηθεί. Κάποιες πληροφορίες συσχετίζουν την εξέλιξη αυτή με τα προσφάτως συμφωνημένα προγράμματα εξοπλισμών, άλλες με την πιθανή μελλοντική επέκταση της παραγωγής της ΕΛΒΟ σε εξαρτήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι το πως η μεταβίβαση της ΕΛΒΟ θα επηρεάσει την συνολική συμφωνία της κοινοπραξίας των Ισραηλινών με το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής με ποσοστό 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΛΒΟ, όποτε εκείνο το θελήσει. Το τίμημα ανά μετοχή σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος του Δημοσίου δεν έχει προαποφασισθεί και θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή. Βέβαια προς το παρόν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η εξάσκηση του δικαιώματος αυτού.

Ο μάρτυρας με τη βαλίτσα

Ομόνοια – Πατήσια έχει κάνει το Λονδίνο – Αθήνα πρώην στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αν και το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αποχωρήσει από την εποπτική αρχή εδώ και καιρό, ωστόσο οι επιτυχίες του παρελθόντος τον κυνηγούν. Βλέπετε ως ελεγκτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε βεβαιώσει πλήθος εγκλημάτων και προστίμων σε δεκάδες εισηγμένες και επενδυτές που είχαν βρεθεί να παραβιάζουν τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Ωστόσο, οι υποθέσεις αυτές - που πολλές χρονολογούνται από τα μέσα του 2000- έχουν φτάσει τώρα να δικάζονται στο εφετείο. Και ο εν λόγω, ο οποίος εργάζεται και διαμένει μόνιμα πλέον στη Βρετανία, αναγκάζεται να παίρνει το αεροπλάνο κάθε τρεις και λίγο και να έρχεται να καταθέτει ως μάρτυρας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις δίκες. Μόνον το τελευταίο τρίμηνο έχει ταξιδέψει περισσότερες από τέσσερεις φορές από την βρετανική πρωτεύουσα στην Αθήνα. Στην κυριολεξία ο άνθρωπος είναι με μια βαλίτσα στο χέρι..

Η προικισμένη Θαλής

H Motor Oil απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ, κλείνοντας έτσι ένα κύκλο διαπραγμάτευσης που είχε ανοίξει τον προηγούμενο Νοέμβριο με την Θεοδοσία Μπαντουβά−Παπαζήση τη σύζυγο του ιδρυτή της εταιρείας, Βασίλη Παπαζήση που απεβίωσε πρόωρα τον προηγούμενο Αύγουστο. Με την απόκτηση της Θαλής η Motor Oil «κτύπησε φλέβα χρυσού», καθώς απέκτησε μια εταιρεία με εμπειρία στην κυκλική οικονομία και στις υποδομές περιβάλλοντος. Και μάλιστα εύρωστη. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Θαλής ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ. Τα δε κέρδη μετά φόρων της ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευής έργων της Θαλής που προστέθηκε εντός του 2022 ανήλθε στα 164 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο να διαμορφωθεί στα 224 εκατ. ευρώ. Από αυτή την ισχυρή βάση και υπό την ομπρέλα της Motor Oil η Θαλής θα συνεχίσει το όραμα του Βασίλη Παπαζήση, προωθώντας την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων για το περιβάλλον.

Φορολογικά πονάκια

Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ «πονάνε» φορολογικά τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), κάτι που πολλοί λησμονούν. Οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, αλλά φορολογούνται με συντελεστή φόρου ίσου με το 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ, προσαυξημένου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, επί του μέσου όρου των εξαμηνιαίων επενδύσεών τους πλέον διαθεσίμων σε τρέχουσες τιμές. Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Ενδεικτικά, η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε χθες πως οι φόροι του Ομίλου για τη χρήση 2022 ανήλθαν σε 203 χιλ. ευρώ, έναντι 128 χιλ. ευρώ στη χρήση 2021. Η αύξηση των φόρων οφείλεται στην αύξηση της αξίας των επενδύσεων των εταιρειών του Ομίλου BriQ Properties, αλλά κυρίως στην άνοδο του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Για την ιστορία τα καθαρά κέρδη μετά φόρων του Ομίλου BriQ Properties για το 2022 ανήλθαν σε12,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με το 2021.