Τα bonus του ΤΑΙΠΕΔ, τα GDP Linked Warrants και η εκδήλωση υπερθέαμα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα bonus του ΤΑΙΠΕΔ, τα GDP Linked Warrants και η εκδήλωση υπερθέαμα
4'

Τα bonus του ΤΑΙΠΕΔ

Τα bonus τους για το 2022 εισέπραξαν προσφάτως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για την ετήσια αμοιβή πρόσθετης παραγωγικότητας, η οποία χορηγείται στη βάση επίτευξης επτά βασικών δεικτών απόδοσης με σταθμισμένο ποσοστό επίδοσης. Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε πως υπήρξε υπερκέραση των καθορισμένων βασικών δεικτών απόδοσης για το 2022 και ενέκρινε τα bonus.Το 2021 οι συνολικές αμοιβές των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν σε 321.197 ευρώ και οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στα 405.684 ευρώ.

Η αξιοποίηση ακινήτων

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προικοδοτεί διαρκώς με αρμοδιότητες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Μόλις προχθές κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία εντάσσεται στους σκοπούς του ΤΑΙΠΕΔ η ωρίμανση και η διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση ακινήτων, τα οποία ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και στις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου. Στην τροπολογία περιγράφεται η σχετική διαδικασία για την ωρίμανση και την αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για την ανάθεση απαιτείται η έγκριση του αιτήματος από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως το συνολικό κόστος των αρμοδιοτήτων ωρίμανσης ή διενέργειας διαγωνισμών, οι οποίοι ανατίθενται στο Ταμείο καλύπτεται πλήρως από τον κύριο του ακινήτου ή τον παραχωρησιούχο του ακινήτου. Τέλος, η τροπολογία αποσαφηνίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούται να τηρεί Μητρώο Αξιοποίησης Ακινήτων, στο οποίο θα καταχωρίζονται οι διαδικασίες, η πορεία της ωρίμανσης ή αξιοποίησης, καθώς και τα στοιχεία και ειδικότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων για τα οποία θα είναι υπεύθυνο. Με βάση τα στοιχεία των φακέλων των ακινήτων και τα στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στο Μηcρώο, το Ταμείο θα υποβάλλει, στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, έκθεση πεπραγμένων προς τον υπουργό Οικονομικών.

Εκδήλωση υπερθέαμα

Εκδήλωση υπερθέαμα μαθαίνουμε πως θα λάβει χώρα στις 19 Απριλίου, την Τετάρτη του Πάσχα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση στην Ελευσίνα , καθώς το ναυπηγεία είναι επιτυχημένο παράδειγμα της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και ο τίτλος της εκδήλωσης θα είναι ενδεικτικός του προεκλογικού κλίματος: «4 χρόνια ανάπτυξης για όλους». Όπως προαναφέραμε η εκδήλωση θα είναι υπερθέαμα και οι διοργανωτές δεν φείδονται χρημάτων.

Warrants στον «κουβά»

«Κουβά» έστειλε η ελληνική οικονομία, όσους είχαν αποκτήσει Greece GDP Linked Warrant, καθώς οι ρήτρες των παράγωγων αυτών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν ως μηχανισμοί ανάκτησης αξίας (value recovery instruments - VRIs) των επενδυτών που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 (PSI), δεν έχουν ενεργοποιηθεί ούτε μια φορά, αλλά και ούτε φαίνεται πως θα ενεργοποιηθούν στα επόμενα έτη. Τα ελληνικά GDP warrants είχαν δοθεί ως «γλυκαντικά» (sweeteners). γιατί οι συμφωνημένοι όροι ανταλλαγής με τους πιστωτές είχαν διαφοροποιηθεί ελαφρώς στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της συμφωνίας και της υλοποίησης του PSI. Συγκεκριμένα, τα GDP warrants δόθηκαν σε όσους αντάλλαξαν τα παλιά ομόλογα τους με νέα, μαζί με τους τίτλους του EFSF. Τα warrants έδιναν το δικαίωμα στους κατόχους τους να πάρουν 1% του κεφαλαίου τους κάθε χρόνο από το 2015 και μετά, αν η ελληνική οικονομία ξεπερνούσε συγκεκριμένους στόχους επιδόσεων. Σε γενικές γραμμές τα warrants ενεργοποιούνται εάν επιτευχθεί ανάπτυξη άνω του 2,5% ετησίως αλλά σε αποπληθωρισμένους όρους. Για κάθε χρόνο που ο στόχος αυτός θα εκπληρωνόταν, ο κάτοχος του warrant θα λάμβανε 1 ευρώ για κάθε 1 τίτλο έως τη λήξη του τελευταίου ελληνικού ομολόγου, που δόθηκε στο πλαίσιο του PSI, δηλαδή το 2042. Πιο σχηματικά. Όταν εκδοθήκαν είχαν τιμή 0,20 ευρώ. Η σκέψη ήταν πως αποκτώντας κάποιος warrants ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, έναντι 0,20 ευρώ, μπορούσε θεωρητικά να εισπράξει έως το 2043 -εφόσον η ελληνική οικονομία από το 2014 και μετά αναπτυσσόταν με ρυθμούς άνω του 2,5%- περί τα 18 ευρώ που θα καταβάλλονταν σε 28 ετήσιες δόσεις με κόστος επένδυσης μόλις 0,20 ευρώ. Σήμερα η τιμή του Greece GDP Linked Warrant είναι στα 0,21 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή