Εξωδικαστικός μηχανισμός: Με 25 διευθετήσεις την ημέρα έκλεισε ο Μάρτιος
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, βάσει των οποίων:
• Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα, μόνο για τον Μάρτιο του 2023, ανήλθε στις 5.109, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 5 μηνών.
• Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2023, ανήλθε σε 1.708, αυξημένος κατά 600 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
• Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχονται σε 4.356, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,42 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι και το γεγονός ότι μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 246 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
• Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών, με τη μέση διαγραφή χρέους για τις πολυμερείς ρυθμίσεις, μέχρι και τέλος Μαρτίου του 2023, να διαμορφώνεται σε μέσο ποσοστό 31,6% σε ό,τι αφορά τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% σε ό,τι αφορά το Δημόσιο.
• Σημαντική είναι, επίσης, και η αύξηση της εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς
φορείς, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023, η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 80%, από 55% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις», υπενθυμίζοντας ότι «στον εξωδικαστικό μηχανισμό που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 63.400 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εισήλθαν στην πλατφόρμα, μόνο 7.300 υπέβαλαν αίτηση και, εξ αυτών, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών».
Σημειώνεται ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω μετά τις βελτιώσεις που θεσμοθετήθηκαν, με βασικότερη τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και την ένταξη οφειλετών με μία και μοναδική οφειλή, καθώς και την ένταξη οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.