Με φορολογικές παραβάσεις 1 στις 2 επιχειρήσεις
Οι έρευνες που διενεργούν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν και τα νέα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεγλιστρούν από τους ελεγκτές και να φοροδιαφεύγουν βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές.
Η φοροδιαφυγή μέσω Διαδικτύου είναι η νέα τάση και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων εκατομμύρια είδη διακινούνται καθημερινά μέσω κούριερ χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά. Ρεκόρ στο άθλημα της φοροδιαφυγής κάνουν κυρίως μικρές εταιρείες που διαφημίζονται μέσω Internet και πουλάνε αθλητικά είδη.
Με αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα, χωρίς εμφανείς αποθήκες και σταθερά σημεία πώλησης, ξεπετάγονται καθημερινά στα social media (Facebook, Instagram) και πραγματοποιούν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν από το «ραντάρ» της Εφορίας.
Από το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων, 25.964 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης - διασκέδασης και 17.198 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, με τη μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα να διαμορφώνεται σε 17,4% και 15,7% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα Νέα το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται όμως στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας (56,2% παραβατικότητας επί συνόλου 473 ελέγχων).
Οι έρευνες για αδήλωτες πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αποκαλύπτουν πώς έχουν στηθεί οι νέου τύπου απάτες. Από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που εντοπίστηκαν το 2022 είναι οι εξής:
Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο κέντρο της Αθήνας με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: για τα έτη 2017 έως 2019 διαπιστώθηκε ότι είχε πωλήσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπέβαλε καν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
Αλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, επίσης στο κέντρο της Αθήνας και με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: στη διετία 2017-2018 δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.