Έλληνες επόπτες στη Στοκχόλμη, το Varko Bay Resort και η ψηφιακή προσβασιμότητα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το Varko Bay Resort

Έπεσαν οι υπουργικές υπογραφές για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης της στρατηγικής επένδυσης «Varko Bay Resort» στη θέση «Βαρκό» του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη και Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ενέκριναν το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης της Ολλανδικών συμφερόντων RND Investments Greece στο Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας. Tο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα του «Varko Bay Resort» θα αναπτυχθεί σε έκταση 182 στρεμμάτων. Εντός αυτής της έκτασης μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.), ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, χώροι εστίασης, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης-αναψυχής, χώροι στάθμευσης και ελικοδρόμιο. Ακόμη, μπορούν να αναπτυχθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις λειτουργικής και τεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των πιο πάνω χρήσεων (μονάες αφαλάτωσης, φωτοβολταϊκών, βιολογικού καθαρισμού, υποσταθμών ηλεκτροδότησης κ.λπ.). Επιτρέπεται επίσης να παρέχονται υπηρεσίες περίθαλψης σε συνδυασμό με τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τις επιτρεπόμενες ειδικές τουριστικές υποδομές, με στόχο την υποστήριξη ειδικών μορφών τουρισμού και την επέκταση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το έργο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του φιλοδοξεί να αλλάξει το τουριστικό προφίλ της περιοχής, αντιστοιχεί σε μια επένδυση 107 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, 580 κλινών, όπου βάσει διεθνών προτύπων κατατάσσεται ως 6 αστέρων με πολυτελείς κατοικίες και μαρίνα και θα προσφέρει 350 θέσεις εργασίας, μόνιμες και εποχιακές. Για το ξενοδοχείο υπάρχει ήδη συμφωνία με τον ξενοδοχειακό κολοσσό της Accor.

Έλληνες επόπτες στη Στοκχόλμη

Δύο Έλληνες επόπτες θα παραστούν στο σεμινάριο «The EUROFI 2023 High Level Seminar» που θα διοργανωθεί στη Στοκχόλμη κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως και 28 Απριλίου 2023. Πρόκειται για τον ΄ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νίκο Κονταρούδη και την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Το σεμινάριο EUROFI διοργανώνεται δύο φορές κάθε έτος – όταν αλλάζει η προεδρία της ΕΕ- και καταπιάνεται με επίκαιρα θέματα. Ενδερικτικά, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου θα προεδρεύσει πάνελ που θα ασχοληθεί με τα κριτήρια ESG στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Δημόσιες Συμβάσεις

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την κάλυψη θέσεων 22 μελών στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής εξέπνευσε χθες και κυριολεκτικά υπήρξε κατακλυσμός στο ΑΣΕΠ από ενδιαφερομένους. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αποτελείται από τον Πρόεδρο, δέκα συμβούλους και 30 μέλη. Η θητεία του Προέδρου, των συμβούλων και των μελών είναι πενταετής. Μετά από τη λήξη της θητείας τους δικαιούνται να συμμετάσχουν άπαξ σε επόμενη διαδικασία επιλογής, εφόσον πληρούν τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα κριτήρια. Η θητεία του Προέδρου, των συμβούλων και των μελών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον διορισμό νέων.

Η ψηφιακή προσβασιμότητα

Ολοκληρώνεται σήμερα η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση που έτρεξε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Οδηγό Προσβασιμότητας για ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Δυστυχώς η διαβούλευση δεν συγκέντρωσε σχόλια και η συμμετοχή σε αυτή ήταν ισχνή. Και λέμε δυστυχώς, διότι ο Οδηγός Προσβασιμότητας αποτελεί την πρώτη προσπάθεια κατάρτισης ενός πλήρους, δομημένου και συνοπτικού εγχειριδίου, για την κατανόηση των βασικών εννοιών της ψηφιακής προσβασιμότητας, την ανάλυση των αρχών της και τους τρόπους επίτευξης του βέλτιστου βαθμού προσβασιμότητας στους ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των φορέων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, για την αποδοτικότερη και χωρίς αποκλεισμούς εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα την βελτίωση της προσβασιμότητας στις ψηφιακές εφαρμογές του Δημοσίου. Για το λόγο αυτό ο οδηγός αυτός αναμένεται να αποτελέσει ένα πλήρες, δομημένο και συνοπτικό εγχειρίδιο, για την κατανόηση των βασικών εννοιών της ψηφιακής προσβασιμότητας, την ανάλυση των αρχών της και τους τρόπους επίτευξης του βέλτιστου βαθμού προσβασιμότητας στους ιστοτόπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των φορέων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για την αποδοτικότερη και χωρίς αποκλεισμούς εξυπηρέτηση των πολιτών.