Καθυστερήσεις μεταρρυθμίσεων και επενδυτικής βαθμίδας
Μπορεί η συνέχιση της τρέχουσας πορείας της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων να είναι αυτό που αναμένουν οι αναλυτές, ωστόσο το γεγονός ότι το νέο πολιτικό σκηνικό δεν θα έχει σχηματιστεί πριν από τα μέσα του καλοκαιριού, υπάρχει πιθανότητα αυτό να έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι σύνηθες άλλωστε να «παγώνουν» μεταρρυθμίσεις και έργα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, κάτι που δεν αποτελεί καλό σήμα για την εμπιστοσύνη των αγορών, ειδικά για μια χώρα που κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα.
Ο μεγαλύτερος εκλογικός κύκλος εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής eφέτος .
Ενας κίνδυνος είναι οι πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ορόσημων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένου του πολιτικού κύκλου (και ιδίως εάν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης), όπως συνέβη πρόσφατα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την εκπλήρωση των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά οποιεσδήποτε πιθανές καθυστερήσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ορισμένα σχέδια δημοσίων επενδύσεων. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη.
Καθώς μπαίνουμε σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο, ενδέχεται να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε μεγάλους δημόσιους διαγωνισμούς και πιθανώς επιβράδυνση (όχι ακύρωση) της διαδικασίας επενδυτικών αποφάσεων για ορισμένα έργα. To ΑΕΠ βέβαια δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο πολύ, καθώς υπάρχει μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το ισχυρό τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι εκλογές δεν θα εμποδίσουν τις επενδύσεις που έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως να υλοποιηθούν.
Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση της ανεργίας και η σταδιακή χαλάρωση του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κατανάλωση, ενώ ο τουρισμός φαίνεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω εφέτος, με όλες τις θετικές επιπτώσεις που έχει στην οικονομία.
Ενας άλλος κίνδυνος σχετίζεται με τις τρέχουσες αδυναμίες στη διεθνή οικονομία. Για παράδειγμα, εάν θα δούμε ένα νέο κύμα της ενεργειακής κρίσης ή εάν η τρέχουσα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετατραπεί σε πλήρη οικονομική κρίση, η έλλειψη σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα που να μπορέσει να έχει άμεση αντίδραση στις εξελίξεις, θα μπορούσε να βλάψει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Εκτός από καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, πλέον έχουμε καθυστέρηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των S&P, DBRS και Fitch, η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από αυτό το ορόσημο, προεκλογικά πλέον. Εάν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, οι οίκοι θα θέλουν να δουν την ατζέντα πολιτικής που θα ακολουθηθεί. Εάν δεν είχαμε εκλογές, η υπόθεση επενδυτική βαθμίδα πιθανώς να ήταν πολύ πιο εύκολη και πιο γρήγορη.