Τα καμπανάκια ΕΥΔΑΠ για το σύστημα υδροδότησης, ο Νταλάρα για το ΔΝΤ και το brain gain
Καμπανάκια ΕΥΔΑΠ για ΕΥΣ
Σε ανησυχητικές αποκαλύψεις για την κατάσταση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ), του μεγαλύτερου συστήματος ύδρευσης της Ελλάδος και ενός από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα της Ευρώπης, προχώρησε χθες η ΕΥΔΑΠ. Στην έκθεση που συνόδευσε τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2022 η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ήταν αποκαλυπτική. Αρχικά ανέφερε πως μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη συντήρηση του ΕΥΣ, την οποία είχε προκηρύξει το υπουργείο Υποδομών, ενεργοποιήθηκε η συμβατική πρόβλεψη για δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους της συμφωνίας Δημοσίου - ΕΥΔΑΠ για επιπλέον διάστημα έξι μηνών, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου 2024. Η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι θα υπάρξει και νέα παράταση της εν λόγω σύμβασης μετά τις 30 Ιουνίου 2024, κάτι που θα ανακοινωθεί εντός του 2023, οπότε η εισηγμένη θα παρουσιάσει «εναλλακτικά σχέδια δράσεων» για το ΕΥΣ, το οποίο λειτουργεί και συντηρεί επιτυχώς τα τελευταία 40 χρόνια.
Το νερό νεράκι…
Ωστόσο, η έκθεση εμπεριέχει πολλά «καμπανάκια». Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς «είχαν αναγνωρίσει και αξιολογήσει τον κίνδυνο μη ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό λόγω αστοχίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος στο ενωτικό υδραγωγείο, που αποτελεί κυριότητα του Δημοσίου» και είχαν αναγνωρίσει πως σε περίπτωση που επέλθει αστοχία στην περιοχή θα υπήρχε «πιθανό προσωρινό έλλειμμα της τάξης 30-40% της ύδρευσης της Αθήνας». Δηλαδή κίνδυνος να πούμε το νερό νεράκι… Η ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτει ακόμη πως προ 9μήνου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε στείλει επιστολή στην εταιρεία με την οποία την ενημέρωνε πως αναμένονταν να ανατεθούν στην ΕΥΔΑΠ έργα άμεσης προτεραιότητας για το ΕΥΣ, προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο δεν καθόρισε τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, ενώ δεν προχώρησε και η υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ απηύθυνε προ εβδομάδων αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία για την συγκεκριμενοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης και των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης των αναγκαίων έργων βελτίωσης. Τελικά επικοινωνήθηκε ότι η ταχύτερη και πλέον εφικτή λύση ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η υλοποίηση των εν λόγω έργων είναι να συναφθεί σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ Παγίων. Ακόμη όμως όλα είναι στον αέρα , καθώς εκκρεμούν οι σχετικές κατευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών. Για να καταλάβει κανείς την κρισιμότητα της κατάστρασης αρκεί να αναφέρουμε πως το ΕΥΣ αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας και ένα από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα της Ευρώπης. Εκτείνεται σε τρία υδατικά διαμερίσματα της χώρας (Αττική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Δυτική Στερεά Ελλάδα), τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής), αναπτύσσεται σε έκταση 4.000 τετραγωνικά χλμ., έχει δίκτυο μεταφοράς νερού σε ακτίνα 495 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το μισό πληθυσμό της χώρας.
Ο Νταλάρα για το ΔΝΤ
Δέκα χρόνια μετά ο Τσάρλς Νταλάρα, ο «σοφός» πρώην επικεφαλής του Institute of International Finance, ο οποίος διαπραγματεύθηκε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 εκ μέρους των τραπεζών, μιλώντας στα πλαίσια του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών «στόλισε» κομψά το ΔΝΤ για τον τότε ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και δεν είπε το όνομα του Πόουλ Τόμσεν ανέφερε με δεικτικό τρόπο πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να εμπλουτίσει το ανθρώπινο δυναμικό του με επιπλέον επιστήμονες που να μπορούν να κατανοήσουν πιο αποτελεσματικά τα διαφορετικά προβλήματα, αλλά και τις συνθήκες της κάθε χώρας. Η αιχμή αφορά φυσικά τον Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σήμερα είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics. Και εδώ έγκειται η παραδοξότητα. Ο «ανεπαρκής» -κατά τις περιγραφές του Νταλάρα - Τόμσεν διδάσκει νέους επιστήμονες σε ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κάποιοι εκ των οποίων θα στελεχώσουν μετέπειτα και το ΔΝΤ. Οπότε μιλάμε για «φαύλο κύκλο».
Brain gain
Ένα από τα θέματα που τέθηκε με επιτακτικό τρόπο σε διάφορα πάνελ στα πλαίσια του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είναι η έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού και εργατικών χεριών. Στη ζήτηση για τις επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία, ο συντονιστής του πάνελ καθηγητής Νίκος Βέττας ρώτησε με αγωνία τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών για το θέμα για να εισπράξει την απάντηση πως το 2027, η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα θα χρειάζεται 5.000 επιστήμονες για αντίστοιχες νέες θέσεις εργασίας. Αλλά η ίδια η αγωνία υπάρχει και στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πάνελ συζήτησης με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τις Ανθεκτικές Υποδομές τόνισε πως προκειμένου οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση του ανεκτέλεστου η οποία αναμένεται στα επόμενα δύο έτη, απαιτείται τόσο κεφαλαιακή επάρκεια όσο και ανθρώπινο δυναμικό. «Το ζήτημα του brain drain και του brain gain είναι ιδιαίτερα σημαντικό» είπε ο κ. Εξάρχου.
Οι ευάλωτοι δανειολήπτες
Με εντελώς αυτοματοποιημένο τρόπο οι τράπεζες και οι servicers εντοπίζουν και παρακολουθούν πλέον σε πραγματικό χρόνο (real time) τους ευάλωτους δανειολήπτες που αθετούν τις δόσεις των δανείων τους. Στις τεχνολογικές αυτές λύσεις αναφέρθηκαν από το 8o Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναλυτικά ο Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της doValue και ο Ερνέστος Παναγιώτου, General Manager Transformation, Strategy & International Activities της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Πανούσης είπε πως οι δανειολήπτες πλέον τίθενται υπό παρακολούθηση μέσω τεχνολογικών και καινοτόμων εργαλείων όπως, η ανάλυση δεδομένων (data analytics), αναβαθμισμένα μοντέλα CRM, Campaign management εργαλεία, κ.α.. Στη βάση αυτή είπε πως η τεχνολογία επιτρέπει να παρέχονται προσωποποιημένες βιώσιμες ρυθμίσεις και νέα προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των οφειλετών. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε στον ίδιο τόνο: «Έχουμε τα εργαλεία για να αναγνωρίσουμε τους ευάλωτους πελάτες και να τους προσφέρουμε τις σωστές λύσεις. Έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά».