Σαρωτικούς ελέγχους στα λιµάνια της χώρας από την ΑΑΔΕ

Ελέγχους στα λιµάνια της χώρας πραγµατοποιούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ελέγχοντας όλα τα φορτηγά που µεταφέρουν εµπορεύµατα. Στόχος τους σε πρώτη φάση είναι να ελέγξουν εάν τηρείται η φορολογική νοµοθεσία.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι ελεγκτές ζητούν το δελτίο αποστολής και τσεκάρουν εάν όσα αναγράφονται σε αυτό εµπεριέχονται στο φορτίο. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ο έλεγχος της πρώτης φάσης, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση. Ακολουθούν ακόµη δύο φάσεις ελέγχου.

Στην πρώτη, οι ελεγκτές µεταβαίνουν στην επιχείρηση πώλησης του εµπορεύµατος προκειµένου να διαπιστωθεί εάν η συναλλαγή έχει καταχωριστεί στα βιβλία της. Η δεύτερη φάση προβλέπει τον έλεγχο στον λήπτη της παραγγελίας. Εάν πρόκειται για κατασκευαστική εταιρεία, για παράδειγµα, ο έλεγχος θα διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση θα διαπιστωθεί ότι ελήφθη το εµπόρευµα και οι ποσότητες που αναγράφονται στο δελτίο αποστολής και εν συνεχεία θα ελεγχθούν όλα τα τιµολόγια για τις εργασίες που έχουν γίνει. Μάλιστα οι ελεγκτές έχουν το δικαίωµα να ελέγξουν εάν το προσωπικό είναι ασφαλισµένο. Σε αρνητική περίπτωση ενηµερώνουν τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Με τη διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη η ΑΑ∆Ε επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, ελέγχοντας όλη την αλυσίδα. Η εκτίναξη των αγοραπωλησιών και των νέων κατασκευών έχει οδηγήσει την ΑΑ∆Ε στην εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων στον κλάδο µε στόχο να περιορισθούν τα φαινόµενα φοροδιαφυγής, ακόµη και οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Ολα αυτά όµως πρόκειται να αλλάξουν και ήδη η ΑΑ∆Ε σχεδιάζει το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Οι σχετικές διατάξεις για το ψηφιακό δελτίο έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης και, όπως σηµείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, η καθιέρωση της υποχρέωσης online δελτίου αποστολής θα συµβάλει στον περιορισµό της φοροδιαφυγής, δηµιουργώντας έτσι περιθώριο για νέες µειώσεις φόρων.

Με το τελευταίο πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέφθηκε η ψηφιακή έκδοση των απαιτούµενων από τη νοµοθεσία παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑ∆Ε. Με τις διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκµηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της φορολογικής διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούµενων από αυτή ελέγχων.

Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών ορίζουν συγκεκριµένες προδιαγραφές και σηµάνσεις αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγµατικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό µηχανισµό να γνωρίζει, για παράδειγµα, εάν κάποιος κατασκευαστής έχει παραγγείλει σκυρόδεµα, και τον προορισµό του. Οι ελεγκτές µπορούν να ελέγξουν αµέσως εάν έγινε η παράδοση, τα παραστατικά, αλλά και εάν οι εργαζόµενοι είναι δηλωµένοι στην «Εργάνη». Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο περιορισµός φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρµογής, οι εξαιρέσεις και η έναρξη ισχύος των νέων κανόνων έχουν παραπεµφθεί σε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονοµικών και του διοικητή της ΑΑ∆Ε, ενώ µε απόφαση του διοικητή θα εξειδικευθούν οι ειδικότερες υποχρεώσεις των υπόχρεων οντοτήτων, οι προδιαγραφές, το περιεχόµενο και ο µορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος και τα κανάλια διαβίβασης αυτών στην ΑΑ∆Ε και κάθε άλλη λεπτοµέρεια. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της ΑΑ∆Ε, σε πιλοτική µορφή το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα κάνει πρεµιέρα έως το τέλος του 2023.