Η αποθήκευση ενέργειας, η HELLENiQ ENERGY και η ανακαίνιση του ΣτΕ
Η αποθήκευση ενέργειας
Ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και όλοι οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, ζητούν από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (πρώην ΡΑΕ) να επιταχύνει την έκδοση των αποφάσεων για τις δημοπρασίες έργων αποθήκευσης ενέργειας. Βλέπετε η αποθήκευση ενέργειας είναι αναγκαία για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκων και των αιολικών. Αν η Ρυθμιστική Αρχή πράξει τα δέοντα ο πρώτος διαγωνισμός για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες θα διεξαχθεί σε δύο περίπου μήνες. Σε αυτή την πρώτη δημοπρασία θα προκριθούν έργα συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ανώτατο όριο ισχύος για τα έργα που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες θα τεθούν τα 100 μεγαβάτ και ως κατώτατο όριο το 1 μεγαβάτ, ενώ προβλέπεται και όριο για τη συμμετοχή κάθε επενδυτή στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος. Τα έργα που θα προκριθούν θα λάβουν οριζόντια επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, ενώ η λειτουργική ενίσχυση που θα εξασφαλίσουν θα ισχύει για μια δεκαετία. Οι σταθμοί που θα προκριθούν στους τρεις διαγωνισμούς θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Η HELLENiQ ENERGY
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποθήκευσης ενέργειας η HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ). Η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχο στο σκέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να αυξήσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ εφέτος και τα επόμενα έτη , ώστε να φθάσει σε εγκατεστημένη ισχύ 1 GW το 2025 από 341 MW στο τέλος του 2022. Επίσης, ο στόχος για το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο είναι να ξεπεράσει τα 2,5 GW σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και έργα αποθήκευσης από τα 2,1 GW στο τέλος του 2022, κάτι το οποίο θα προκύψει από εξορθολογισμό τού υφισταμένου χαρτοφυλακίου. Για την αύξησή του, εκτιμάται ότι θα προστεθούν στο επόμενο διάστημα περί τα 200 MW αιολικά και φωτοβολταϊκά και 200 MW έργα αποθήκευση ενέργειας.
Scarlet Beach
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece ενέταξε στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων την τουριστική επένδυση Scarlet Beach στο Πόρτο Χέλι. Αντικείμενο του project είναι η κατασκευή και η λειτουργία ενός σύγχρονου και πολυτελούς συγκροτήματος μικτής τουριστικής εκμετάλλευσης στην περιοχή του Πόρτο Χελίου. Το Scarlet Beach αναπτύσσεται από την International Holding Company, που ελέγχεται από τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι. Το project έχει προϋπολογισμό 203 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 188 νέες ετήσιες μονάδες εργασία. Το αγροτεμάχιο στο οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί το θέρετρο έχει έκταση 234,7 στρέμματα και βρίσκεται στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, 2,7 χιλιόμετρα ανατολικά της Πετροθάλασσας, 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ερμιόνης και 9,5 χιλιόμετρα ανατολικά από το Πόρτο Χέλι.
Άκομψες προσλήψεις
Δεν είναι «κομψό» και «καλαίσθητο» εν μέσω προεκλογικής περιόδου να γίνονται προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων σε υπουργεία, λίγες ώρες ή ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής. Και όμως κάποιοι Γενικοί Γραμματείς υπουργείων το έκαναν. Η κίνηση αυτή που έχει αμιγώς προεκλογική στόχευση και δεν συνάδει με την χρηστή διοίκηση δεν πέρασε απαρατήρητη. Ειδικά, διότι οι εν λόγω Γενικοί Γραμματείς δεν θεωρούνται επιτυχημένοι και δεν έχουν συμβάλει στο κυβερνητικό έργο στους τομείς ευθύνης τους…
Ανακαινίζεται το ΣτΕ
Σε εργοτάξιο πρόκειται να μετατραπεί σύντομα το Αρσάκειο Μέγαρο στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς η Κτιριακές Υποδομές ΑΕ θα προχωρήσει στην αποκατάσταση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που στεγάζονται σε αυτό. Η δημοπράτηση του έργου είναι θέμα εβδομάδων και συνολικά η δημοσία δαπάνη θα ανέλθει στα 13,2 εκατ. ευρώ. Το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο ανήκει στα έργα αναφοράς της δημόσιας αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του «Σχολείου των Tεχνών» Λύσανδρο Kαυταντζόγλου, κτίστηκε με χρηματοδότηση του Απόστολου Αρσάκη για να στεγάσει το παρθεναγωγείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας. Από το 1980 στεγάζεται σε αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από μορφολογική αποκατάσταση που έγινε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Aλέξανδρο Kαλλιγά.