Η δικαστική αντιπαράθεση R Energy 1 - ΕΛΒΙΕΜΕΚ, η υποσχόμενη ΝΕΤΕΡΑ και οι κριτές

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

R Energy 1 vs ΕΛΒΙΕΜΕΚ

Σε πολυετή δικαστική αντιπαράθεση έχει μπει η εισηγμένη R Energy 1, για την υπόθεση που αφορά στο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,97 MW στο Τάχυ Θηβών που είχε αποκτήσει στις αρχές του 2018 από την ΕΛΒΙΕΜΕΚ έναντι 3 εκατ. ευρώ. Προ διετίας το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΛΒΙΕΜΕΚ του Μαρτίου 2018 που αφορούσε στην πώληση του πάρκου. Μετά από αυτό η ΕΛΒΙΕΜΕΚ επιδίωξε την αναστροφή της πώλησης του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,97 MW, «προσφέροντας» στην R Energy 1 τη δυνατότητα επαναγοράς με έγκυρη επανάληψη της πώλησης, με άλλους όρους. Η R Energy 1 αρνήθηκε και έτσι τον Ιούλιο του 2021 η ΕΛΒΙΕΜΕΚ κατέθεσε αγωγή σε βάρος της ζητώντας να αναγνωρισθεί η ακυρότητα του συμβολαίου βάσει του οποίου η έγινε η αγοραπωλησία του φωτοβολταϊκού πάρκου. Η R Energy 1 απάντησε με ανταγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ζητώντας να απορριφθεί εξ ολοκλήρου η αγωγή της ΕΛΒΙΕΜΕΚ, αλλά και διεκδικώντας να υποχρεωθεί η ενάγουσα να καταβάλει στην εταιρεία σημαντικού ύψους ποσά για αδικαιολόγητο πλουτισμό . Η αγωγή και η ανταγωγή συζητήθηκαν προσφάτως στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.

Φορολογικός έλεγχος

Και για να παραμείνουμε στην R Energy 1, προ εβδομάδων η εισηγμένη έλαβε εντολή μερικού φορολογικού ελέγχου επιστροφής εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 , ο οποίος διενεργείται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Αν και ο έλεγχος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί η Διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας και του ομίλου.

ΔΕΗ - Archirodon

Η κοινοπραξία της ΔΕΗ και του ομίλου Archirodon επελέγη από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ως ανάδοχος για την κατασκευή και διαχείριση του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την ESM, την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας. Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του έργου θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από την κοινοπραξία της ΔΕΗ και του ομίλου Archirodon προσφορά κατέθεσε και η γαλλική EDF, ωστόσο ήταν μη δεσμευτική και δεν συνοδευόταν από την απαιτούμενη τραπεζική εγγύηση. Να σημειωθεί πως ο Όμιλος Archirodon έχει 64 χρόνια παρουσίας στον κατασκευαστικό κλάδο με δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο Καρπίδα, Γιάννη Ανδρόπουλο και Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο το 1959 και προήλθε από τη συνένωση των εταιρειών Αρχιμήδης και Οδών και Οδοστρωμάτων.

Η EPSILON NET

Η EPSILON NET εξαγόρασε το 60% της εταιρείας ΝΕΤΕΡΑ που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα. Για να αποκτήσει το εν λόγω ποσοστό κατέβαλε αφενός 280.000 ευρώ στην Άννα Χαϊδογιάννη που κατείχε το 24% της επιχείρησης και αφετέρου 420.000 ευρώ στον Αθανάσιο Τσιλιβή για να αποκτήσει 36% από το μερίδιό του. Ο κ. Τσιλιβής, ο ιδρυτής της ΝΕΤΕΡΑ, διατήρησε ποσοστό 40% της ΝΕΤΕΡΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως η EPSILON NET απέκτησε το το 60% της εταιρείας ΝΕΤΕΡΑ τίμημα που αντιστοιχεί σε 3,8 φορές τα κέρδη της εταιρείας για το 2022. Αυτό σημαίνει πως ο Γιάννης Μίχος και οι συνεργάτες του έχουν δει μεγάλη αξία στην ΝΕΤΕΡΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 2020, αλλά ήδη υποστηρίζει με συστήματα κρατήσεων και τιμολόγησης περισσότερα από 800 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Οι κριτές των ερευνητών

Αναθεωρήθηκε μετά από πέντε έτη ο εθνικός κατάλογος κριτών, ήτοι ο κατάλογος με τους επιστήμονες που μετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των ερευνητικών ινστιτούτων. Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει 140 επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό. Γιατί είναι σημαντικός ο εθνικός κατάλογος κριτών; Ο εν λόγω κατάλογος χρησιμοποιείται αφενός από τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς για τις κρίσεις του ερευνητικού προσωπικού, αφετέρου από το εποπτεύον υπουργείο για τις αξιολογήσεις των εν λόγω φορέων.