Η Alpha Bank, η Lamda Development και τα έσοδα από τις περγαμηνές
Η Alpha Bank
Μήνας εντατικής εργασίας θα είναι ο εκλογικός Μάιος για την Διοίκηση της Alpha Bank, καθώς πέραν από την καθημερινή λειτουργεία της τράπεζας θα τρέξει και η προετοιμασία για το virtual Investor Day που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου 2023. Εκεί ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής για τα έτη 2023-2025, καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου Alpha Bank. Ουσιαστικά στις 7 Ιουνίου θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση του διετούς έργου του Γραφείου Μετασχηματισμού της τράπεζας του οποίου ηγείται η Chief Transformation Officer(CTO) Αναστασία Σακελλαρίου. Πάντως, η προσοχή των αναλυτών θα είναι στραμμένη στους στόχους που θα θέσει η Διοίκηση της τράπεζας για την πορεία των NPE, NPLs, του Cost of Risk, του CET1, του RoE, αλλά και των καταθέσεων και των νέων δανείων έως το 2025.
Η Lamda Development
Τα επιτόκια μπορεί να βρίσκονται πλέον κοντά στα υψηλά τους, ωστόσο όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους, στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, κάποιες εισηγμένες θα ευνοηθούν περισσότερο από άλλες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Lamda Development. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονται σε 1,16 δισ. ευρώ. Εξ αυτών των δανείων το 57% είναι σταθερού επιτοκίου ή έχει γίνει αντασφάλισή τους (hedged) μέσω συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Lamda Development με κυμαινόμενο επιτόκιο στο τέλος του 2022 ανέρχονταν σε περίπου 501 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου της Lamda Development λειτούργησαν ως βάρος το προηγούμενο διάστημα όταν και είχαμε τις αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις ευαισθησίας της Lamda Development, η μεταβολή κατά 1% των επιτοκίων αναφοράς (euribor) των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει επίπτωση κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ στα προ φόρων ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου. Τι σημαίνει αυτό; Πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η εισηγμένη θα δει απτό όφελος στα χρηματοοικονομικά της έξοδα, λόγω της αποκλιμάκωσης του euribor.
Φορολογική εκκρεμότητα
Μια φορολογική εκκρεμότητα από την εποχή που ακόμη στην LAMDA Flisvos Marina μετείχε η εταιρεία D-Marinas B.V. του Ομίλου DOGUS εξακολουθεί να τελεί σε δικαστική εκκρεμότητα. Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη στην LAMDA Flisvos Marina φορολογικός έλεγχος από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2016 έως και 2018. Είχε προηγηθεί έλεγχος της χρήσης 2015 κατά τον οποίο προσδιορίστηκαν διαφορές στις μεταφερόμενες φορολογικές ζημιές. Η εταιρεία άσκησε ενδικοφανή προσφυγή κατά της σχετικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 η οποία απερρίφθη. Ακολούθως, άσκησε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς κατά της σχετικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015. Το ποσό του φόρου που προκύπτει δεν είναι μεγάλο. Αναδρομικά ανέρχεται σε 433 χιλ. ευρώ πλέον των αναλογούντων τόκων και επιβαρύνσεων. Ωστόσο, η διοίκηση της LAMDA Flisvos Marina και οι νομικοί της σύμβουλοι εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η προσφυγή να ευδοκιμήσει.
Έσοδα από περγαμηνές
Προ διετίας και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου 2021 με απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αποφασισθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά 200.000 ευρώ. Αν και το σχετικό ποσό είχε καταβληθεί από το Πανεπιστήμιο ήδη από το Δεκέμβριο του 2021, η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εκκρεμούσε, καθώς δεν είχαν παρθεί διαδικαστικές αποφάσεις της Συγκλήτου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελικά οι υπογραφές έπεσαν και τυπικά ολοκληρώθηκε και η αύξηση κεφαλαίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι «οικονομικός αιμοδότης» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από την διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Πανεπιστημίου και των Κληροδοτημάτων, από πωλήσεις συγγραμμάτων, από παραχώρηση χώρων, από χώρους στάθμευσης, από τους φωτογράφους στις ορκωμοσίες, από ξεναγήσεις, από την πώληση αναμνηστικών και από τις περγαμηνές όσων φοιτητών ορκίζονται. Ενδεικτικά μόνον το 2021 τα έσοδα της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις περγαμηνές ανήλθαν στα 41.592 ευρώ!