Με ηλεκτρονικά τιμολόγια οι προμήθειες του Δημοσίου
Με την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνονται υποχρεωτικά από τον Σεπτέμβριο όλες οι προμήθειες του Δημοσίου, που σε ετήσια βάση φθάνουν στα 11 δισ. ευρώ.
Με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα είναι ευκολότερος ο έλεγχος των δαπανών των δημοσίων φορέων, αλλά και η σύγκριση τιμών για παρόμοια υλικά και υπηρεσίες που αγοράζουν από ιδιώτες.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η σπατάλη δημόσιου χρήματος αλλά και περίεργες συναλλαγές. Παράλληλα, το Δημόσιο θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και σε ποιον. Θα γνωρίζει επακριβώς τις υποχρεώσεις κάθε φορέα και θα μπορεί να επέμβει ώστε να μη δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες αποτελούν μεγάλο βραχνά για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το σχέδιο ήδη έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς περισσότεροι από 2.800 φορείς (αναθέτουσες αρχές) έχουν εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Με τη νέα διαδικασία, τα 11 δισ. ευρώ, που ανέρχονται οι προμήθειες του Δημοσίου ετησίως, θα ελέγχονται σχεδόν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα τιμολόγησης, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι στιγμής στο σύστημα έχουν εγγραφεί 2.872 φορείς, ενώ οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 72.000.
Οπως προαναφέρθηκε ήδη, αρκετοί φορείς και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και σταδιακά το σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά. Τον Σεπτέμβριο θα μπει η πρώτη ομάδα που θα εκδίδει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2024 και η τρίτη και τελευταία τον Ιούνιο του 2024.
Η νέα διαδικασία συναλλαγών ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ανταλλαγής παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσότερων συναλλασσομένων, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη εκτύπωσης, αποστολής και διαφύλαξης αυτών σε έντυπη μορφή. Αυτά τα παραστατικά δεν είναι μόνο τα τιμολόγια, αλλά περιλαμβάνουν κι άλλα σχετικά συνοδευτικά σε αυτά έγγραφα. Επιπλέον, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης επιτυγχάνεται, πέρα από την ανταλλαγή των παραστατικών, η αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που τα αφορούν, όπως για παράδειγμα η αρχειοθέτηση και η ανάκτησή τους.
Η σημασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τη διευκόλυνση αλλά και την προστασία των συναλλαγών και η ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής της ξεκίνησε από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με την οδηγία 2014/55/EU) όρισε πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει υποχρεωτικά να μπορούν να λαμβάνουν και να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Για παράδειγμα, όλες οι αγορές του σουηδικού δημόσιου τομέα από το 2019 χρεώνονται μέσω ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκό πρότυπο, ενώ το Βέλγιο από τα μέσα του 2023 θα εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, και παράλληλα προχωρεί σε ενέργειες για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.