Φορολογικά κίνητρα για ασφάλειες έναντι φυσικών καταστροφών
Στην εξαγγελία πως οποίο σπίτι ασφαλίζεται έναντι καταστροφών θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έτσι ώστε να υπάρξει μια ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.
Υπέρ της καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης, η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει ήδη ταχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ανάγκη καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα μελέτης, στην οποία αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει ένα από μεγαλύτερα ασφαλιστικά κενά στην προστασία των πολιτών απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.: με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, μόλις το 15% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει ασφαλίσει την οικία του έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:
• Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
• Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
• Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
Στη μελέτη αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πέντε κράτη της Ε.Ε. με τον υψηλότερο φόρο ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών, καθώς για κάθε 100 ευρώ ασφάλιστρα που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, τα 20 ευρώ αφορούν φόρο ασφαλίστρων.
Η μελέτη που έγινε για την Τράπεζα της Ελλάδος καταλήγει στο ότι «είναι αναγκαίο η πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία».