Φορολογικά κίνητρα για ασφάλειες έναντι φυσικών καταστροφών
Υπέρ της καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης, η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει ήδη ταχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ανάγκη καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα μελέτης, στην οποία αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει ένα από μεγαλύτερα ασφαλιστικά κενά στην προστασία των πολιτών απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.: με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, μόλις το 15% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει ασφαλίσει την οικία του έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:
• Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
• Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
• Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
Στη μελέτη αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πέντε κράτη της Ε.Ε. με τον υψηλότερο φόρο ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών, καθώς για κάθε 100 ευρώ ασφάλιστρα που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, τα 20 ευρώ αφορούν φόρο ασφαλίστρων.
Η μελέτη που έγινε για την Τράπεζα της Ελλάδος καταλήγει στο ότι «είναι αναγκαίο η πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία».