Οι «ουρές» της Olympus Bank, η Israel Aerospace Industries και ο ΟΛΘ
Οι «ουρές» της Olympus Bank
Μπορεί από τις αρχές Φεβρουαρίου οι καταθέσεις των πελατών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος (Olympus Bank) να κατέστησαν κομμάτι του παθητικού της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ανάκληση της άδειάς της από την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο υπήρχαν και κάποιες εκκρεμότητες που έκλεισαν μόλις προ ημερών. Αν και εξ αρχής λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι 20.000 καταθέτες της συνεταιριστικής τράπεζας και να περάσουν οι καταθέσεις τους ύψους 85 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, ωστόσο διαπιστώθηκε πως μετά την συνεισφορά του Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ έπρεπε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της αξίας των μεταφερόμενων εγγυημένων καταθέσεων και των μεταφερόμενων περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού. Αυτή η διαφορά που υπολογίσθηκε στα 23,7 εκατ. ευρώ βαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να πιστοποιήσει ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση (state aid). Η άδεια δόθηκε. Ακολούθως υπεγράφη από τον Χρήστο Σταϊκούρα και η απόφαση για την καταβολή από το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα των 23,7 εκατ. ευρώ. Έτσι, έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες και σφραγίσθηκε οριστικά το κεφάλαιο Olympus Bank.
Η Intracom Defense
Ακόμη πιο στενή καθίσταται η ελληνο-ισραηλινή αμυντική σχέση, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 90,91% της Intracom Defense από την κρατική εταιρεία του Ισραήλ Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ), έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως η Intracom Defense έχει κάποια συμβόλαια με τον υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία πλέον θα ολοκληρώσει η νέα Διοίκηση της ΙΑΙ. Κάποια εξ αυτών αφορούν στην υποστήριξη του Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας ΑΙΓΑΙΑΣ, σε προμήθειες υλικών για Πολεμικά Πλοία, στην παροχή υπηρεσιών HELP DESK, κ.α.. Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση της Intracom Defense από την Israel Aerospace Industries είναι μια εξέλιξη που καθιστά ακόμη ποιο ανταγωνιστική της ελληνική εταιρεία και διασφαλίζει πως οι περίπου 400 εργαζόμενοί της θα αυξηθούν περαιτέρω.
Η SmartCV
Στην απόκτηση του 62% της SmartCV , εταιρείας πληροφορικής που ειδικεύεται στην διαχείριση βιογραφικών (Applicant Tracking Software) προχώρησε η εισηγμένη Entersoft, έναντι 528 χιλ. ευρώ. Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικής στρατηγικής της Entersoft για είσοδο στην αγορά λογισμικού μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων. Στα πλαίσια της συμφωνίας , οι ιδρυτές της SmartCV Γιώργος Ζαφόλιας και Ελευθερία Τίγκα εντάχθηκαν στον όμιλο Entersoft και θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου της SmartCV. Ο κ. Ζαφόλιας είναι γνωστό στέλεχος της αγοράς, πολύπειρος προγραμματιστής που στο παρελθόν κατείχε τη θέση του Διευθυντή Ψηφιακών Μέσων της Ναυτεμπορικής. Η εφαρμογή διαχείρισης βιογραφικών της SmartCV έχει ήδη κερδίσει μεγάλους πελάτες, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία προσλήψεων, απασχολώντας λιγότερους πόρους. Το Applicant Tracking Software της SmartCV επιλέγει τους καταλληλότερους για κάθε θέση, δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρία σε περισσότερους υποψήφιους να επιλεγούν αντικειμενικά, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Για τους λόγους αυτούς η Entersoft ξεχώρισε το SmartCV και το ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο της.
Χωρίς εκπτώσεις
Σημαντική εξοικονόμηση προκύπτει από τη νέα διάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Συγκεκριμένα, από το γεγονός ότι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θανάσης Λιάγκος εκτελεί πλέον και χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά την παραίτηση του Franco Nicola Cupolo. Από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΘ προκύπτει πως ο παραιτηθείς CEO λάμβανε συνολικές αποδοχές 492 χιλ. ευρώ, όταν οι συνολικές αποδοχές των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του Οργανισμού το 2022 ήταν περίπου 1,1 εκατ. ευρώ! Πλέον με τις ίδιες σχεδόν αποδοχές ο ΟΛΘ έχει «τιμονιέρη» και Προέδρο και CEO. Και κυρίως χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη διακυβέρνησή του.