Άδεια μητρότητας: Πώς μπαμπάδες θα την λαμβάνουν μέχρι και για 7 μήνες
Παράλληλα με την επέκταση της άδειας μητρότητας (νόμο 4997/2022), από τους 6 στους 9 μήνες, δόθηκε και η δυνατότητα στις μητέρες να μεταβιβάζουν στους πατέρες έως 7 από τους 9 μήνες της άδειας που δικαιούνται.
Ειδικότερα, η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρει πως οι μητέρες που κάνουν χρήση του 9μήνου από 25/11/2022 που ισχύει ο νόμος δύνανται από σήμερα να μεταβιβάζουν στον πατέρα όσο διάστημα απομένει μέχρι τη συμπλήρωση των 9 μηνών.
Προϋποθέσεις
Η μητέρα είναι σε θέση να επωφεληθεί της άδειας μητρότητας, εφόσον έχει μισθωτή απασχόληση, και αυτή θα μπορεί να μεταβιβασθεί στον πατέρα, με την προϋπόθεση και πάλι αυτός να εργάζεται ως μισθωτός με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τόσο οι συνδυασμοί όσο και η σειρά χρήσης της άδειας είναι πολλοί και πως σημασία έχει να συμπληρωθεί το 9μηνο. Παραδείγματος χάριν, η μητέρα μπορεί να πάρει τους 5 πρώτους μήνες και ο μήνες τους 4 τελευταίους ή το αντίστροφο ή και εναλλάξ. Αυτό, ωστόσο, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει είναι είναι να πάρει ο πατέρας 8 ή 9 μήνες, γιατί ο νόμος του δίνει μέχρι 7 μήνες της άδειας μητρότητας.
Η διαδικασία
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της άδειας, η μητέρα οφείλει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στη ΔΥΠΑ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (https://www.gov.gr/).
Σε αυτή τη δήλωση θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του πατέρα, το/τα διάστημα/τα της άδειας που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η ίδια και το/τα διάστημα/τα της άδειας που μεταβιβάζει στον πατέρα με συνολική διάρκεια έως 7 μήνες.
Η χορήγηση της άδειας στον πατέρα μπορεί να γίνει αφού η μητέρα κάνει χρήση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας απουσίας από την εργασία της (3 μήνες) ή και μετά τη λήξη της ετήσιας κανονικής άδειας των δύο γονέων.
Προσοχή: Αν κινδυνεύει να χαθεί η ετήσια κανονική άδεια, τότε θα πάρουν υποχρεωτικά πρώτα την κανονική άδεια πριν τη λήξη της προθεσμίας λήψης της (31 Μαρτίου του επόμενου έτους) και στη συνέχεια την άδεια μητρότητας.