Αλλαγές στους φόρους μετά τις κάλπες

Τους φακέλους με τις εκκρεμότητες στο πεδίο της φορολογίας έχουν ετοιμάσει στο υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει ο νέος υπουργός ή διαφορετικά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Αλλαγές στους φόρους μετά τις κάλπες
INTIME
5'

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διορθώσεις των αντικειμενικών σε περισσότερους από 140 δήμους της χώρας, την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, επανεξέταση των κινήτρων για τις αποδείξεις που διαπιστώθηκε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά και τη θεσμοθέτηση του μπόνους για όσους σκανάρουν αποδείξεις. Παράλληλα, θα πρέπει να εκδοθούν οι αποφάσεις για την απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία.

Αναλυτικά, οι αλλαγές στους φόρους μετά τις κάλπες:

1. Αντικειμενικές αξίες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2023 οι εκτιμητές θα παρέδιδαν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Η διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους, αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή, όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος.

– Σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα.

– Σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φθάνει τα 50 άτομα.

– Μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι.

2. Διορθώσεις στις τιμές ζώνης. Αν και βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, στο υπουργείο Οικονομικών η ειδική ομάδα εργασίας ελέγχει τις αιτήσεις - ενστάσεις που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας και οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, όπως προαναφέρθηκε, οι εκτιμητές θα κληθούν να δώσουν νέες τιμές και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2023. Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 και ενδεχομένως και του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περί τους 145 δήμους ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

3. Σκανάρισμα αποδείξεων. Το οικονομικό επιτελείο δεν πρόλαβε ή «ξέχασε» να περάσει από τη Βουλή το μπόνους για το σκανάρισμα αποδείξεων. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει πειράξει τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι περί τα 200-300 ευρώ (με βάση τον αρχικό σχεδιασμό), ενώ το ανώτατο όριο θα ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

4. Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει εάν η ψηφισμένη από το 2019 διάταξη για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό θα ενεργοποιηθεί. Η διάταξη προέβλεπε ότι το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

– Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

– Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

5. Αλλαγές στα κίνητρα για e-αποδείξεις. Η αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει στην επανεξέταση των κινήτρων. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι είναι ελάχιστες οι πληρωμές με απόδειξη στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι το μέτρο προβλέπει ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ο βασικός λόγος της αποτυχίας του μέτρου είναι ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που ζητάει και λαμβάνει απόδειξη από αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή, μη απαιτώντας τον ΦΠΑ 24% εφόσον ο φορολογούμενος δεχθεί να μη λάβει απόδειξη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή