Ποιους στοχεύουν τα οικονομικά προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σήμα στήριξης σε μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αλλά ταυτόχρονα και δημοσιονομικής υπευθυνότητας επιχειρεί να στείλει με το πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις πολιτικές για τον έλεγχο της ακρίβειας, την ενίσχυση των μισθών και σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αφήνοντας ελεύθερο το κοντέρ του κόστους.

Ποιους στοχεύουν τα οικονομικά προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
3'

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι, πάντως, προσφιλείς στόχοι και των δύο κομμάτων. Η Ν.Δ. υπόσχεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, με κόστος 500 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με σχεδόν τριπλάσιο κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Στους συνταξιούχους η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα δώσει τις αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ίσες με τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ, κάτι που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ το 2026. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται υπερδιπλάσιο ποσό: αναδρομικά σε 3 δόσεις (με συνολικό κόστος 2,5 δισ. ευρώ και ετήσιο 830 εκατ. ευρώ), 13η σύνταξη με κόστος 830 εκατ. ευρώ, αύξηση συντάξεων ύψους 600 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση λέει ότι το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ, δεδομένου και ότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, όπως έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Σημείο συνάντησης των δύο κομμάτων είναι, επίσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Τα άλλα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης είναι σχετικά περιορισμένου κόστους, αν και όλο και κάποια νέα παροχή προσθέτει, εκεί που θεωρούσαμε ότι είχε τελειώσει με τις εξαγγελίες. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη δύο ογκόλιθους: τη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, κόστους 1,5 δισ. ευρώ (στην κυβέρνηση λένε ότι το κόστος είναι 2 δισ. ευρώ) και τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα 960 εκατ. ευρώ (στην κυβέρνηση λένε ότι είναι 1,5 δισ. ευρώ). Η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη κατά των μέτρων αυτών με το επιχείρημα ότι το όφελος θα χαθεί σε μεγάλο βαθμό στην εφοδιαστική αλυσίδα και δεν θα επωφεληθεί ο καταναλωτής και ότι το μέτρο δεν είναι στοχευμένο, αφού επωφελούνται εξίσου πλούσιοι και φτωχοί.

«Kαταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο», σχολίασε στη συνέντευξή του στην «Ημερησία» την περασμένη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση για τις υπερβολές των παροχών.

Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει οπωσδήποτε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, αν όχι υψηλότερα 2,3%2,4% του ΑΕΠ. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση, χωρίς νέα μέτρα, πλην των 500 εκατ. ευρώ για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και της αύξησης των συντάξεων, που προβλέπεται ούτως ή άλλως από τον νόμο (και το οποίο η Ν.Δ. το περιλαμβάνει στις εξαγγελίες της), οδηγεί σε δημοσιονομικά πλεονάσματα 2%-2,3% του ΑΕΠ. Οριακά «χωράνε» τα μέτρα της Ν.Δ. και σίγουρα όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν αυτά περιορίζονταν σε 5,6 δισ. ευρώ, θα μας επέστρεφαν σε πρωτογενή ελλείμματα, εντελώς εκτός κάθε προοπτικής βιωσιμότητας του χρέους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή