Στα 3,25 δισ. ευρώ τα υπερέσοδα που ανέκτησε το Δημόσιο από τους παραγωγούς ενέργειας
Στα 3,25 δισ. ευρώ ανήλθαν τα υπερέσοδα που ανέκτησε το Δημόσιο από τους παραγωγούς ενέργειας μέσω του πλαφόν στην τιμή χονδρικής από τον περασμένο Ιούνιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο. Αυτό το ποσό διατέθηκε για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών.
Το νέο µοντέλο της τιµολόγησης ανά µήνα και ανακοίνωσης των τιµολογίων 10 ηµέρες νωρίτερα, λήγει στις 2 Ιουλίου και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει υποβάλει στην Κοµισιόν αίτηµα παράτασης έως το τέλος του 2023 και παράλληλα αίτηµα παράτασης για το ίδιο διάστηµα του µηχανισµού ανάκτησης υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεµπορική αγορά (πλαφόν) που εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Οι Βρυξέλλες από την εικόνα που διαµορφώνεται µέχρι στιγµής φέρονται να αντιµετωπίζουν θετικά το αίτηµα για την παράταση του πλαφόν στη χονδρεµπορική αγορά, παρότι αξιολογούν ότι η αποκλιµάκωση των τιµών έχει επαναφέρει την αγορά σε µια τροχιά κανονικότητας. Eχουν δώσει εξάλλου ήδη το πράσινο φως για την παράταση του γνωστού ως Ιβηρικού µοντέλου που ενέκρινε κατ’ εξαίρεση πέρυσι για τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κάτι που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αξιολογεί ως πρόκριµα και για τη στάση της απέναντι στο ελληνικό αίτηµα. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο µηχανισµός του πλαφόν στη χονδρεµπορική αγορά αποτέλεσε τον βασικό αιµοδότη του Ταµείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηµατοδότηση των λογαριασµών ρεύµατος. Από την 1η Ιουλίου πέρυσι που τέθηκε σε ισχύ µέχρι και τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου 2023 έχει ενισχύσει το ΤΕΜ µε έσοδα της τάξης των 3,255 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, οι αρµόδιες αρχές των Βρυξελλών µε έντονο σκεπτικισµό αντιµετωπίζουν την παράταση ισχύος του µοντέλου τιµολόγησης στη λιανική αγορά. Αυτό έγινε σαφές, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ε.Ε. Ditte Juul-jorgensen µε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς και εκπροσώπους της αγοράς ηλεκτρισµού στο πλαίσιο της συµµετοχής της στο Φόρουµ των ∆ελφών. Τόσο η πλευρά των παραγωγών όσο και κυρίως η πλευρά των προµηθευτών διά του συνδέσµου τους (ΕΣΠΕΝ) έθεσαν µε έµφαση στην κ. Juul-jorgensen το ζήτηµα της κατάργησης του νέου µοντέλου τιµολόγησης µε το επιχείρηµα ότι επηρέασε σηµαντικά τον ανταγωνισµό, προσθέτοντας στρεβλώσεις.
Σε αντίθεση µε τον µηχανισµό του πλαφόν στη χονδρεµπορική αγορά, το θετικό αποτύπωµα του οποίου δεν έχει αµφισβητηθεί, το νέο µοντέλο τιµολόγησης στη λιανική από τους πρώτους µήνες εφαρµογής του επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για τις επιπτώσεις στις τιµές, στον ανταγωνισµό και στις ανεξόφλητες οφειλές από καταναλωτές που θα κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής προµηθευτή ανά µήνα, τις οποίες και θα λάβει σοβαρά υπόψη της η Κοµισιόν στην αξιολόγηση του αιτήµατος παράτασης της εφαρµογής του.