O Ελληνοπαναμέζος επιχειρηματίας, η Action Finance Initiative και η Apollo Capital Properties
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η Action Finance Initiative
Με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα δόθηκε στην Action Finance Initiative (AFI) άδεια λειτουργίας ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων. Η Action Finance Initiative ιδρύθηκε το 2014 ως μη κερδοσκοπική εταιρεία με αποστολή να εισάγει τις μικροπιστώσεις στην Ελλάδα, να καταπολεμήσει τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό και να επαναφέρει τις βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας. Ιδρυτές της Action Finance Initiative ήταν η ActionAid Hellas και η γαλλική MKO, Adie France. Έως τώρα η Action Finance Initiative λειτουργούσε στη βάση του νόμου 3601/2007 και όφειλε να συνεργαστεί με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μπορεί να εκταμιεύει, δανειοδοτεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με δάνειο έως 12.500 ευρώ (π.χ. έχει συνεργασία με τη Eurobank). Αυτό άλλαξε. Πλέον η αδειοδότησή της ως ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων οδήγησε στη σύσταση μιας νέας οντότητας, ανώνυμης εταιρείας αυτή τη φορά, της Action Finance Initiative Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία η γαλλική Adie France μετέχει με ποσοστό 3%, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AFI, Θεόδωρος Πετρουλάς με 81% και η ActionAid Hellas με ποσοστό 16%. Εκτός από την αλλαγή της νομικής μορφής, πλέον αυξάνεται και η «δύναμη πυρός» της AFI, καθώς πλέον θα μπορεί να παρέχει μικροπιστώσεις (microfinance) έως 25.000 ευρώ.
Άρωμα γυναίκας
Η διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς η άμεση επικοινωνία του servicer με τον δανειολήπτη που είναι υπερήμερος δημιουργεί συνήθως άβολες καταστάσεις. Δεν ξέρουμε εάν είναι σύμπτωση ή όχι, αλλά στην περίπτωση της Intrum Hellas η απαιτητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι γυναικεία υπόθεση. Σήμερα στην Intrum Hellas εργάζονται 1.151 άτομα εκ των οποίων 39% είναι άνδρες και 61% γυναίκες. Η καθολική επικράτηση των γυναικών έναντι των ανδρών είναι αξιοπρόσεκτη , καθώς δίνει στη διαχείριση δανείων «άρωμα γυναίκας». Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που διαχειρίζεται η Intrum Hellas ανέρχεται σε 24,9 δισ. ευρώ και ο αριθμός των χαρτοφυλακίων ανέρχεται στα 24, με μεγαλύτερα εξ αυτών τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega & Sunrise) συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 16 δισ. ευρώ.
Η Αpollo Capital Group
Προ τριετίας η Apollo Capital Properties της οποίας ηγείται ο επενδυτικός σύμβουλος Σταύρος - Αλέξανδρος Ευσταθίου δρομολόγησε την ίδρυση ξενοδοχείου πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 156 κλινών (38 δίκλινων δωματίων, 16 τρίκλινων και 8 σουιτών) στα Βασιλικά του νησιώτικου συμπλέγματος των Πεταλιών. Η επένδυση των 7,5 εκατ. ευρώ είχε τραβήξει την προσοχή διότι οι Πεταλιοί θεωρούνται οι «Μαλδίβες» του νότιου Ευβοϊκού και παρθένος τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, η φιλοδοξία του Ευσταθίου να υπαχθεί το project στον αναπτυξιακό νόμο δεν τελεσφόρησε διότι ο φάκελος της υπό σύσταση εταιρείας Hermes Resorts που θα ήταν ο φορέας του έργου ήταν μη τεκμηριωμένος και είχε σοβαρές ελλείψεις. Ενδεικτικά το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε στοιχεία για τον Σταύρο - Αλέξανδρο Ευσταθίου και τις εταιρίες στις οποίες είναι μέτοχος ή ασκεί διοίκηση ή έχει κυρίαρχη επιρροή βάσει συμφωνίας προκειμένου να εξεταστεί η σχέση του Ομίλου Αpollo Capital Group με το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, δεδομένου ότι η εκμισθώτρια εταιρεία του ακινήτου ανήκει καταρχήν στον εν λόγω Όμιλο. Όμως, η Hermes Resorts, ο φορέας της επένδυσης δεν προσκόμισε τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν από το υπουργείο και ως εκ τούτου η επένδυση «κόπηκε» από τον αναπτυξιακό…
O Ελληνοπαναμέζος επιχειρηματίας
O Ελληνοπαναμέζος επιχειρηματίας Τόνυ Τάκης (Antonio Fotis Taquis Ochoa) βίωσε προσφάτως την σκληρή εμπειρία της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ο πρώην πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα και γενικός διευθυντής τη Panama Shipping Agency & Services συνέστησε την εταιρεία Αιγαίο Μύκονος Luxury Hotel & Villas προκειμένου να αναπτύξει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων και δυναμικότητας 50 κλινών στη θέση Αλογόμανδρα στη Μύκονο. Η εν λόγω επένδυση ύψους 4,83 εκατ. ευρώ είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Ωστόσο, προσφάτως κρίθηκε πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις ελέγχου νομιμότητας. Γιατί; Στο βιογραφικό του κ. Τάκη το οποίο κατατέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης αναφερόταν ότι δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα στον Παναμά, στο Μαϊάμι, στην Αθήνα και στην Μύκονο, κάτι που όμως δεν αποτυπωνόταν στην δήλωση ΜΜΕ που υπέβαλε η Αιγαίο Μύκονος Luxury Hotel & Villas. Η παράλειψη αυτή άφησε εκτός του αναπτυξιακού νόμου την τουριστική επένδυση του ομογενή επιχειρηματία.