Φωτιά στις τιμές των καταλυµάτων σε δημοφιλή νησιά
Η αυξηµένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, σε συνδυασµό µε τον πληθωρισµό και την πεπερασµένη προσφορά καταλυµάτων, οδηγεί τις αυξήσεις των τιµών µαζί µε την αναβάθµιση ενός µεγάλου µέρους του ξενοδοχειακού στοκ που απευθύνεται πλέον σε ταξιδιώτες από υψηλότερα εισοδηµατικά κλιµάκια.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισµένες περιπτώσεις σε δηµοφιλείς προορισµούς µε ιδιαίτερα περιορισµένο δυναµικό φιλοξενίας υψηλού επιπέδου οι τιµές εµφανίζονται αυξηµένες έως και κατά 70% - 80%.
Οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αυξήσεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 και εµφανίζονται εντονότερες στις ελεύθερες κρατήσεις από ό,τι στις οργανωµένες.
Οι συµφωνίες που έκλεισαν οι Ελληνες ξενοδόχοι µε τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού πέρυσι το φθινόπωρο, για διαµονή φέτος το καλοκαίρι, προβλέπουν αυξήσεις της τάξης του 11%-13%.
Ωστόσο ένα µεγάλο ποσοστό της δυναµικότητας των καταλυµάτων έχει κρατηθεί ελεύθερο καθώς οι ξενοδόχοι γνωρίζουν από τη συµπεριφορά των πελατών των τελευταίων ετών πως µπορούν να πετύχουν σηµαντικά καλύτερες τιµές για τις κρατήσεις που γίνονται πιο κοντά στον πραγµατικό χρόνο των διακοπών.
Επιπλέον, ακόµα και µετά τις συµφωνίες µε τους Ελληνες ξενοδόχους, οι ξένοι tour operators, διαβλέποντας ότι µπορούν εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης να αυξήσουν τις τιµές τους έτι περαιτέρω, έχουν ενσωµατώσει επιπλέον αυξήσεις.
Σύµφωνα µε την ένωση καταναλωτών του Ηνωµένου Βασιλείου «Which?», τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, που περιλαµβάνουν διαµονή για µια εβδοµάδα, θα κοστίσουν στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία 30% περισσότερο φέτος σε σύγκριση µε το 2022. Παράλληλα, η ιστοσελίδα σύγκρισης τιµών διακοπών Travelsupermarket.com δείχνει πως η αύξηση αυτή των τιµών στην Ελλάδα είναι η µεγαλύτερη µεταξύ έξι δηµοφιλών προορισµών και συγκεκριµένα από αυτές σε Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία και Κύπρο.
Σύµφωνα µε αµερικανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία που έχουν πραγµατοποιήσει πρόσφατες έρευνες πεδίου, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Ελλάδα κοστίζει αυτή την περίοδο κατά µέσο όρο περίπου 85 δολάρια ανά διανυκτέρευση, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων περίπου 140 δολάρια και µια διαµονή σε πολυτελές ξενοδοχείο κατά µέσο όρο 325 δολάρια τη βραδιά. Οι τιµές όµως µπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι αυξήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και έγινε εµφανέστερη το 2022: ο κύκλος εργασιών πέρυσι για τα ελληνικά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δηλαδή αυτά που ανοίγουν µόνον κατά τη θερινή σεζόν, ήταν αυξηµένος κατά 9,8% στα 6,768 δισεκατοµµύρια. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών, 4 και 5 αστέρων, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 13,1% στα 6,65 δισ., ενώ οι χαµηλότερες κατηγορίες, 1 έως 3 αστέρων κατέγραψαν µείωση πωλήσεων της τάξης του 22,3%, σύµφωνα µε την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Κύκλοι της αγοράς εκτιµούν πως οι τιµές θα κινηθούν ακόµα υψηλότερα καθώς πλησιάζει η κυρίως καλοκαιρινή περίοδος µιας και οι πληρότητες για την εποχή αυτή, µε βάση τις υπάρχουσες κρατήσεις, κινούνται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.