Οίκος Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στο BB+
Στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερό outlook διατηρεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Η S&P πάλι διατηρεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ στις 21 Απριλίου είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές. Η Moody's από την άλλη διατήρησε στις 17 Μαρτίου την αξιολόγηση Ba3 για το ελληνικό αξιόχρεο με αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.
Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι το αξιόχρεο υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, όπως τις επιδόσεις στη διακυβέρνηση, τους δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Αυτά τα ισχυρά σημεία σταθμίζονται με τα απότοκα της κρίσης κρατικού χρέους, τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλους όγκους δημόσιου και εξωτερικού χρέους καθώς και χαμηλή μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης και αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα.
Ο Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% για το 2029 από 0,9%, χάρη στο θετικό αποτέλεσμα carry-over (1,5 ποσοστιαίες μονάδες δεδομένης της πολύ ισχυρότερης από την αναμενόμενη επίδοσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2022) και στους μειωμένους ενεργειακούς κινδύνους.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τη μειωμένη ζήτηση πιστώσεων. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει ισχυρή χάρη στην απορρόφηση πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ενώ τομείς, όπως ο τουρισμός, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις εξαγωγές», σημειώνει ο οίκος.
Σημειώνει επίσης ότι αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% έως 2,5% την περίοδο 2024-2026.
Στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS θα ξεκινήσει ο φθινοπωρινός κύκλος, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου η Moody's θα πραγματοποιήσει την δεύτερη αξιολόγηση και στις 20 Οκτωβρίου δεύτερη αξιολόγηση θα κάνει και ο οίκος Standard & Poor’s.
Ο οίκος Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την JP Morgan, με τις δεύτερες εκλογές σε εκκρεμότητα, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά το β' εξάμηνο του έτους, στις 8 Σεπτεμβρίου από τον DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από τον Standard & Poor’s και τον Δεκέμβριο από τον Fitch.