Η Loulis Food Ingredients μπαίνει στη ναυτιλία, η ΑΚΤΩΡ και η Terpenia Phytotherapeutics
Η Loulis Food Ingredients
H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Loulis Food Ingredients (Μύλοι Λούλη) επιχειρεί αυτό το διάστημα μια σημαντική στροφή με την επέκταση της και στο χώρο της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση της Loulis Food Ingredients προχώρησε στην τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας ώστε να μπορεί να δραστηριοποιείται α) στη διεξαγωγή ναυτιλιακών εργασιών, φορτοεκφορτώσεων, μεταφορών, διαμετακομίσεων, αποθηκεύσεων και διανομών εμπορευμάτων και προϊόντων, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, με τη χρήση δικών της μέσων ή με μέσα τρίτων, καθώς και η εν γένει παροχή λιμενικών διευκολύνσεων σε τρίτους, β) στην άσκηση επιχείρησης ναυτικής πρακτόρευσης κάθε είδους και φύσεως φορτηγών και επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων υπό Ελληνική ή ξένη σημαία που καταπλέουν και αποπλέουν από́ οποιοδήποτε λιμένα της Ελλάδος, γ) στην παροχή υπηρεσιών σχετικά με πάσης φύσεως εκτελωνισμό, εισαγωγή, εξαγωγή, αποθήκευση, συσκευασία και αποστολή των προϊόντων, τη μεταφόρτωση των φορτίων σε άλλα πλοία και τη διαχείριση των φορτίων υπό διαμετακόμιση και γενικά, κάθε απαιτούμενη ενέργεια σχετική με τη μεταφορά και το διαμετακομιστικό εμπόριο των προϊόντων, δ) στη λειτουργία και η εκμετάλλευση φορολογικών αποθηκών ή χώρων τελωνειακών καθεστώτων σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή παραχωρούμενα ακίνητα και ε) στη διενέργεια κάθε είδους μεταφορών εμπορευμάτων δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος με μεταφορικά μέσα ιδιοκτησίας της εταιρείας ή μισθωμένα (μίσθωση συγκεκριμένου έργου ή/και – χρόνου, μακροχρόνια μίσθωση, κλπ) ή ναυλωμένα τρίτων (πλοία).
H Terpenia Phytotherapeutics
Ενιαία έγκριση διάρκειας πέντε ετών για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στις Σέρρες δόθηκε στην Terpenia Phytotherapeutics ΙΚΕ. Πρόκειται για εταιρεία ελληνογερμανικών συμφερόντων που ιδρύθηκε από τον Δρ. Παύλο Κοκορδέλη και τον Δρ. Filip Leonard Fuchs, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης. Ο Δρ Κοκορδέλης ειδικεύεται στη μοριακή βιοϊατρική και έχει εργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης. Ο Δρ. Fuchs ειδικεύεται στην βοτανική και συγκεκριμένα στην κυτταρική και μοριακή βοτανική (IZMB). Από τα βιογραφικά των ιδρυτών της εταιρείας προκύπτει πως δεν πρόκειται για ακόμη μια τυχάρπαστη επένδυση στο χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης, από τις πολλές που έχουμε δει την τελευταία πενταετία. Η μονάδα της Terpenia Phytotherapeutics αναπτύσσεται σε ενιαία έκταση 13 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση «Αμπέλια» του Δήμου Νέας Ζίχνης και στόχος των ιδρυτών της είναι η παραγωγή βιολογικών εκχυλισμάτων κάνναβης πλήρους φάσματος (full-spectrum) που θα διακρίνονται για την ποιότητά τους και τη σταθερή περιεκτικότητά τους σε ενεργά συστατικά.
Επεκτείνεται διαρκώς το ΤΑΙΠΕΔ
Σημαντικές αλλαγές επήλθαν προ ημερών στο καταστατικό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πλέον εμπλουτίσθηκ εκαι επεκτάθηκε ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μπορεί να αναλαμβάνει μια σειρά από έργα. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται η ωρίμανση και η διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Πρόκειται για ακίνητα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, των λοιπών θυγατρικών εταιρειών του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου και ακίνητα των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και έχουν παραχωρηθεί σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να ενεργεί ως αρχή σχεδιασμού (κατά την έννοια των διατάξεων περί στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης) για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και για άλλους λιμένες εφόσον δοθεί στο Ταμείο η αρμοδιότητα της αρχής σχεδιασμού, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ
Μπορεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ωστόσο η Διοίκηση της Intrakat θεωρεί πως όλος αυτός ο όγκος εργασιών μπορεί να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα χωρίς να απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου στην κατασκευαστική εταιρεία. Θέση του Αλέξανδρου Εξάρχου είναι πως τουλάχιστον στο προβλέψιμο μέλλον τα θέματα της ΑΚΤΩΡ θα καλυφθούν από τις δικές της ταμειακές ροές. Να σημειωθεί πως η έκθεση γνωμοδότησης (Fairness Opinion) που συνέταξε στις 24 Μαρτίου 2023 η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να τεκμηριώσει το δίκαιο και εύλογο της πώλησης της ΑΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Intrakat, βασίσθηκε κυρίως στην προεξόφληση μελλοντικών ταμειακών ροών (Discounted Cash Flows – DCF). Το βάρος δε της Εθνικής Τράπεζας έπεσε στις ΣΔΙΤ που έχει συνομολογήσει η ΑΚΤΩΡ για την περίοδο 2023 -2025, καθώς η αποτίμησή τους κρίθηκε ως η καταλληλότερη μέθοδος για την αποτύπωση της ικανότητας δημιουργίας μελλοντικών ταμειακών ροών και της αναπτυξιακής προοπτικής της κατασκευαστικής εταιρείας. Από Fairness Opinion της Εθνικής Τράπεζας καταλαβαίνουμε πως επιβεβαιώνεται η θέση Εξάρχου πως στο προβλέψιμο μέλλον η ΑΚΤΩΡ δεν θα χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου.
Ηχηρό μήνυμα
Μόλις το 66% των μετόχων του Χρηματιστηρίου Αθηνών που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση της εισηγμένης την παρελθούσα εβδομάδα ενέκριναν τη νέα πολιτική αποδοχών της ΕΧΑΕ. Το 34% την καταψήφισε και πέρασε έτσι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ, καθώς σε καμία άλλη περίπτωση εισηγμένης η πολιτική αποδοχών των μελών του ΔΣ δεν έχει εγκριθεί με τόση μικρή πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται πως ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ θα λαμβάνει πλέον 70.000 ευρώ ετησίως, έναντι 35.000 ευρώ που λάμβανε έως τα μέσα του 2022. Ομοίως, τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου θα λαμβάνουν πλέον έκαστο 40.000 ευρώ ετησίως από 20.000 ευρώ που λαμβάναν έως τα μέσα του 2022. Σε σχέση με τις αποδοχές του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΧΑΕ, αυτές θα ανέλθουν στα 300.000 ευρώ ετησίως, (21.333,35 ευρώ μικτά μηνιαίως).