Σε αθρόες απολύσεις προχωρούν οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ

Οι απολύσεις στελεχών στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ πρόκειται να ξεπεράσουν εφέτος τις 11.000, καθώς η Wall Street αντιμετωπίζει το χειρότερο εργασιακό τοπίο από την εποχή της οικονομικής κρίσης μετά και τις μαζικές προσλήψεις στην εποχή της πανδημίας.

Σε αθρόες απολύσεις προχωρούν οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ
AP
1'

Η Citigroup αυτή την εβδομάδα έγινε η τελευταία μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, ανακοινώνοντας στους επενδυτές ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει 5.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2023, στην επενδυτική τραπεζική και στις χρηματιστηριακές της δομές. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι περικοπές θέσεων εργασίας οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αύξησαν δραματικά τον αριθμό των εργαζομένων τους μετά την πανδημία για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των συναλλαγών σε μια εποχή που η εργασία από το σπίτι συνέπιπτε με τους παραδοσιακούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η σφιχτή αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία είχε ωθήσει τις εταιρείες να προσφέρουν γενναιόδωρες πληρωμές στο υπάρχον προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέλαβαν επιθετικά εργαζομένους εν μέσω φόβων ότι θα χάσουν ταλέντα και προσωπικό με διεξιώτητες.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2023, οι πέντε μεγάλες τράπεζες που κυριαρχούν στη Wall Street , ήτοι οι JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley και Citi απασχολούσαν συνολικά 882.000 εργαζομένους παγκοσμίως, αριθμός κατά 100.000 μεγαλύτερος έναντι του τέλους Μαρτίου 2020.

Η μόνη τράπεζα που ανέφερε σημαντική μείωση προσωπικού τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν η Goldman, όπου το προσωπικό μειώθηκε κατά 6,4% σε 45.400, τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και χρόνια. Η Morgan Stanley's υποχώρησε ελαφρά στις 82.266, ενώ στη Citi ήταν σταθερή. Η JPMorgan δεν έχει ανακοινώσει μειώσεις μεγάλης κλίμακας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή