Πώς γίνεται η διάκριση γνησίων και απομιμητικών προϊόντων – Ημερίδα ΕΒΕΑ
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, το οποίο έχει εξαπλωθεί σημαντικά και αποτελεί μείζονα κίνδυνο για τις κατά τόπους κοινωνίες αλλά και την εθνική οικονομία.
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς και είναι ευρέως γνωστές στους κλάδους της τεχνολογίας, της κινητής τηλεφωνίας, της ένδυσης και υπόδησης, των αθλητικών ειδών, των περιφερειακών Η/Υ, του αυτοκινήτου, των κοσμημάτων και καλλυντικών κ.ά., παρουσίασαν χρήσιμες πληροφορίες για τη διάκριση γνήσιων και απομιμητικών προϊόντων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Η εκδήλωση απευθύνθηκε σε στελέχη και υπαλλήλους των Τελωνείων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος, του Σ.Δ.Ο.Ε., και της ΔΙ.Μ.Ε.Α. (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου αγοράς).
Προλογίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε: «Η παράνομη δραστηριότητα του παρεμπορίου – στην οποία περιλαμβάνεται και η διακίνηση απομιμητικών προϊόντων – είναι ένα πρόβλημα που πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις, την οικονομία, την απασχόληση και το συμφέρον ή ακόμα και την ασφάλεια των καταναλωτών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και της Europol, οι εισαγωγές παραποιημένων προϊόντων στην Ευρώπη, ήδη πριν την πανδημία, έφθαναν σε αξία τα 119 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,8% των συνολικών εισαγωγών. Οι απώλειες για τους νόμιμους κατασκευαστές και εμπόρους είναι τεράστιες, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως τα καλλυντικά, τα ενδύματα, τα αθλητικά είδη, τα υποδείγματα, τα παιχνίδια, τα δερμάτινα είδη, τα προϊόντα τεχνολογίας κ.λπ.».
«Tο Επιμελητήριό μας, συνέχισε η κα Εφραίμογλου, δίνει μάχη εδώ και χρόνια ενάντια στο παρεμπόριο και τις πρακτικές που συνδέονται με αυτό. Έχουμε εκπονήσει σχετικές έρευνες και μελέτες, οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τους μηχανισμούς, μέσω των οποίων διεξάγεται το παρεμπόριο στην Ελλάδα. Έχουμε υλοποιήσει ειδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών. Και βεβαίως, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις ίδιες τις επιχειρήσεις, στην προσπάθεια να προστατευθούν από τις συνέπειες της παράνομης δραστηριότητας».
«Από την πλευρά της Πολιτείας έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Πέρα, όμως, από την κινητοποίηση του κράτους χρειάζεται δράση και από τη δική μας πλευρά. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των νόμιμων επιχειρήσεων, των εμπόρων, των επαγγελματιών και των καταναλωτών. Ελπίζουμε ότι η σημερινή ημερίδα θα παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση, η οποία θα διευκολύνει τη διάκριση μεταξύ γνήσιων και απομιμητικών προϊόντων, τον εντοπισμό των απομιμήσεων, τις διαδικασίες αναφοράς στις Αρχές. Η προσπάθειά μας ενάντια στο παράνομο εμπόριο συνεχίζεται. Συνεχίζουμε ως ΕΒΕΑ να δίνουμε τη μάχη στο πλευρό των μελών μας».
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Κοσμόπουλος, Partner στην Drakopoulos Law Firm δήλωσε: «Η ημερίδα που διοργανώσαμε είναι ένας ακόμα σταθμός στην επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στους δικαιούχους σημάτων, τις διωκτικές αρχές και τον εμπορικό κόσμο και επιβεβαιώνει τη βούληση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να συντονίσουν περαιτέρω την προσπάθεια τους για την πάταξη του παρεμπόριου και την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Θερμές ευχαριστίες στην πρόεδρο του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και το Διοικητικό Συμβούλιο για την έμπρακτη υποστήριξή τους και την παραχώρηση της αιγίδας του Επιμελητηρίου».
Η κα Katerina Hadjistojanova, περιφερειακή Office Manager, της React δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για την φιλοξενία της σημερινής ημερίδας και τις διαρκείς πρωτοβουλίες του για την πάταξη του παρεμπορίου, καθώς και τις ελληνικές διωκτικές αρχές για την ενεργή συμμετοχή τους».