ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επένδυση Eurobank – Πειραιώς στην Κύθνο, η Εθνική Χρηματιστηριακή και η ABΚSolutions

Η επένδυση Eurobank – Πειραιώς στην Κύθνο, η Εθνική Χρηματιστηριακή και η ABΚSolutions

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Πείργκα Ακίνητα Κύθνου

Η Πείργκα Ακίνητα Κύθνου ΙΚΕ είναι μια εταιρεία που έχουν συστήσει από κοινού η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό να τρέξει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project. Στην κατοχή της Πείργκα Ακίνητα Κύθνου ΙΚΕ βρίσκονται αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 333 στρεμμάτων στις περιοχές Φλαμπουρια και Ποντίκια της Κύθνου. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα αγοράσθηκαν με σκοπό την εκμετάλλευση τους από τον γνωστό επιχειρηματία Πάνο Δάβαρη το 2019 και συγκεκριμένα από την εταιρεία Δάβαρης Κύθνος ΕΠΕ. Μπορεί τα 333 στρέμματα να αποκτήθηκαν έναντι 1,44 εκατ. ευρώ (4.335 το στρέμμα), ωστόσο η εμπορική τους αξία είναι σήμερα υπερδιπλάσια. Με βάση την έκθεση εκτίμησης της εταιρείας Cerved Property Services η αγοραία αξία (market value) των αγροτεμαχίων ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021 στα 3,68 εκατ. ευρώ (11.055 ευρώ το στρέμμα). Τί γίνεται με τα αγροτεμάχια της Κύθνου; Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης τίποτα απολύτως. Οι μέτοχοι της Πείργκα Ακίνητα Κύθνου ΙΚΕ δεν έχουν λάβει αποφάσεις για την αξιοποίηση των 333 στρεμμάτων στην Κύθνο, παρά το ότι η δυναμική του ελληνικού τουρισμού θα διευκόλυνε πολύ οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Tην θέσπιση μιας νέας πολιτικής αποδοχών για τα έτη 2023-2027 που προβλέπει τη δωρεάν διάθεση μετοχών στα στελέχη ενέκρινε χθες η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διάθεση έως και 3.600.000 ίδιων κοινών ονομαστικών μετοχών, υπό την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Για τις μετοχές που θα δοθούν θα υπάρχει υποχρέωση διακράτησής τους για χρονική περίοδο δύο ετών. Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντιστοιχεί στο 3,48% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και χαρακτηρίζεται ως οικονομικά βατό, αφού η εταιρεία σήμερα κατέχει άμεσα και έμμεσα πάνω από 7.000.000 ίδιες μετοχές που έχουν αποκτηθεί κατά το παρελθόν μέσα από προγράμματα επαναγοράς. Το εν λόγω πρόγραμμα κινήτρων ακολουθεί την τάση στην ελληνική αγορά. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 68% των εταιρειών έχουν θεσπίσει πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών (σε δείγμα 22 εισηγμένων οι 15), όταν στην ΕΕ το σχετικό ποσοστό είναι στο 56%.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή

Η Εθνική Χρηματιστηριακή δημοσιοποίησε χθες τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2022, όντας η τελευταία μεταξύ των τραπεζικών ΑΕΠΕΥ που το έκανε. Από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει πως το έτος που πέρασε δεν ήταν τόσο επιτυχημένο για τη χρηματιστηριακή εταιρεία όσο το 2021. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν σε 8,83 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2021. Οι καθαρές ζημίες χρήσης ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ για το 2022, έναντι καθαρών ζημιών χρήσης 312.455 ευρώ για το 2021. Το 2022 υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα από μετοχές ύψους 882.758 ευρώ και κόστη από συνδρομές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που συνέβαλαν στο ζημιογόνο αποτέλεσμα. Ανάμικτες εντυπώσεις αφήνουν και οι ποιοτικοί δείκτες της Εθνικής Χρηματιστηριακής. Τα λεφτά πελατείας (ώριμα πιστωτικά υπόλοιπα) διαμορφώθηκαν το 2022 στα 74,3 εκατ. ευρώ, έναντι 63,2 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή της χρηματιστηριακής στο Συνεγγυητικό αυξήθηκε στα 3,08 εκατ. ευρώ, από 3,02 εκατ. ευρώ το 2021. Τέλος, το margin (δανεισμός) πελατών διαμορφώθηκε στα 8,6 εκατ. ευρώ, από 11,9 εκατ. ευρώ το 2021.

Η ABΚSolutions

Στην εταιρεία ABΚSolutions ανέθεσε για τρίτη συνεχόμενη φορά το υπουργείο Οικονομικών την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας ελέγχου της χορήγησης ενισχύσεων Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η ABΚSolutions από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχει αναλάβει να τροφοδοτεί το υπουργείο Οικονομικών με αναφορές για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων για κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έχει στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση που ανήλθε συνολικά στα 8,3 δισ. ευρώ. Η ΑBΚSolutions συστάθηκε από τον Κώστα Σωτηρόπουλο στα μέσα του 2019 και μέσα σε λιγότερο από 36 μήνες πέτυχε να καταγράφει κύκλο εργασιών 1,3 εκατ. ευρώ, κυρίως συμβαλλόμενη με φορείς του Δημοσίου. Το έργο της ABΚSolutions είναι ευαίσθητο, καθώς τα απολογιστικά στοιχεία των ενισχύσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ειδικό βάρος για το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτικά, έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες περιπτώσεις επιτηδείων που έλαβαν την ενίσχυση ενώ δεν την δικαιούνταν και αυτές οι περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στο «ραντάρ» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς μιλάμε για Κοινοτικά κονδύλια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.